Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Καλκάνι είναι δυσεύρετο αλλά αγαπημένη λιχουδιά των ψαροφάγων

Το καλκάνι είναι ένα πλατύ ψάρι (όσο αποκρουστικό είναι στην όψη ,τόσο νοστιμότατο είναι στη γεύση ) και θεωρείται μια από τις μεγάλες λιχουδιές των ψαροφάγων . Mου το «γνώρισε» πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος  Δήμαρχος Καβάλας Λευθέρης Αθανασιάδης ειδήμονας επί των θαλασσινών γεύσεων, το δοκίμασα πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία στη Κωνσταντινούπολη και σήμερα ο chef  Τάσος Εσυρπέογλου μας το μαγείρεψε στη ταβέρνα «Κουτουκάκι» (στη παλιά συνοικία της Καβάλας στη Παναγία) σε τρεις διαφορετικές γευστικές εκδοχές ….τηγανητό ,αχνιστό , και ψητό . Επειδή η ντελικάτη σάρκα του καλκανιού(που μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα μόνο που είναι πιο ρομβοειδές ,μεγαλύτερο σωματικά και έχει στην ράχη μικρές σκούρες και άσπρες κηλίδες) δεν επιδέχεται κανένα μαγειρικό αυτοσχεδιασμό εμπιστευτήκαμε τα έμπειρα χέρια του chef να μας το μαγειρέψει . Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό , σ’ αυτό βέβαια συμφώνησαν όλοι οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού , η βελούδινη σάρκα του νόστιμη και γλυκιά άφηνε στο στόμα ένα φίνο άρωμα .

PS: Τα καλκάνια δεν αλιεύονται μόνο στη θάλασσα του Βοσπόρου , επειδή τους χειμερινούς μήνες αναζητούν πιο ζεστά νερά ακολουθούν τα θαλάσσια ρεύματα και φτάνουν μέχρι το Αιγαίο πέλαγος . Τα συγκεκριμένα καλκάνια που τίμησαν σήμερα το τραπέζι  μας αλιεύτηκαν στη θαλάσσια περιοχή  της Νέας Περάμου Καβάλας . 
 
Καλκάνι η τηγανητή εκδοχή του !!!!!

Η ζουμερή του σάρκα κλεισμένη μέσα σε μια υπερτραγανή κρούστα, ισορροπούσε υπέροχα με τα καραμελωμένα (βραστά) άγρια χόρτα που τη συνόδευαν

 


Η αχνιστή του εκδοχή !!!!!

Εδώ ξεχώρισε η μαγειρική τέχνη του chef κ Εσυρπέογλου , απλή αλλά µε γευστική κοµψότητα και νόστιµη µεστότητα εξύψωσε και απογείωσε την άσπρη και νόστιμη σάρκα του ψαριού.


                         Η  ψητή του εκδοχή !!!!!


Το δεύτερο καλκάνι ψήθηκε υπέροχα στα κάρβουνα , το ανέδειξε βέβαια και η λεμονάτη σπιρτάδα μιας απίθανης σος που ετοίμασε ο chef από φρεσκοκομμένα λεμόνια, δενδρολίβανο , πιπέρι Καγιέν ,ελαιόλαδο, πιπεριές φλωρίνης, ενώ δεν μας αποκάλυψε τα υπόλοιπα συστατικά της !!!!
   






1 σχόλιο:

  1. Το Καλκάνι, δεν ζει μόνο στα μολυσμένα νερά του Βοσπόρου, που όλοι οι τουρκόφιλοι ανακάλυψαν τώρα τελευταία αλλά--->Η γεωγραφική εξάπλωση του καλκανιού είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνεται από 70°N ως 30°N και από 23°W ως 42°E. Το καλκάνι συναντάται Στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό υπάρχει σε αφθονία κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτών ως τον Αρκτικό κύκλο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος τηςΒαλτικής θάλασσας. Συναντάται επίσης και στη Μεσόγειο, καθώς επίσης και στη Μαύρη θάλασσα, όπου και υπάρχει το υποείδος Psetta maxima maeotica.

    ΑπάντησηΔιαγραφή