Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Θεσσαλονίκη - «Massaya» : Γεύσεις Αραβικής κουζίνας

 Η Χειμάρρας είναι ένας πεζόδρομος  κάθετος στη Μάρκου Μπότσαρη , εκεί λοιπόν βρίσκεται το εστιατόριο  «Massaya» με ειδίκευση στην αραβική κουζίνα  κυρίως λιβανέζικη και συριακή . Πίσω από κάθε γεύση που θα βρείτε  εδώ στο «Massaya»  κρύβεται η Μάριαμ Χούρι που είναι σύζυγος του ιδιοκτήτη και μετανάστρια δεύτερης γενιάς από την Συρία . Το μεράκι και το πάθος της για τη μαγειρική, αποτελούν τα κατάλληλα εχέγγυα για να προσφέρουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στους λάτρεις του καλού φαγητού. Σε  αυτό βέβαια συντελούν  και τα πρώτης ποιότητας υλικά που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή  στην κουζίνα του  εστιατόριου . Πριν έρθει ο σερβιτόρος για την παραγγελία, σας  καλωσορίζουν με νοστιμότατα σνακ τα οποία βουτάτε πρώτα στο λάδι μετά στο ζάταρ (ένα μίγμα μπαχαρικών από σουμάκ, σουσάμι, καγιέν)  και στη συνέχεια στο λάμπνι (που είναι γιαούρτι με δυόσμο και μπαχαρικά) . Μακρύς ο κατάλογος των εδεσμάτων αλλά θα περιοριστούμε σε αυτά που δοκιμάσαμε .Διαλέξαμε λοιπόν  το κούμπε περίτεχνα  γεμιστά κεφτεδάκια με κιμά σοταρισμένο σε κουκουνάρι και κρεμμύδι  που σβήνει με σιρόπι ροδιού, θα τα αγαπήσετε  και για την υπέροχη εξωτερική τραγανή κρούστα  τους .Το ούζι  που είναι αρωματισμένο ρύζι  με κοτόπουλο και λαχανικά. Τη μαρία ένα μικρό τριγωνικό έδεσμα  ψημένο στα κάρβουνα που θα σας μείνει αξέχαστο ….αυθεντική αραβική πίτα  με γέμιση πρόβιου κιμά ,τριμμένου τυριού και σιρόπι ροδιού . Ολόφρεσκες, χρωματιστές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές, συνοδεύουν ιδανικά το κυρίως μενού, στο οποίο αποτυπώνεται όλη η κουλτούρα της Συριακής γαστρονομίας .Τη μπαμπαγκανούς θα τη λατρέψετε για τα βότανα και τα μπαχαρικά που περιέχει σε ιδανικές ποσότητες,  ψητή μελιτζάνα αναμεμιγμένη  με ψιλοκομμένη ντομάτα, σκούρη πράσινη πιπεριά, σκόρδο και σιρόπι ροδιού. Για το ταμπουλέ δεν νομίζω να χρειάζονται συστάσεις , η διάσημη αραβική σαλάτα είναι σταθερή άξια …. ψιλοκομμένος  μαϊντανός , πλιγούρι, φρέσκο δυόσμος , ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού .Kαι τέλος η σαλάτα υπερπαραγωγή Massaya ….. καρεδάκια από ντομάτα, αγγούρι, κολοκυθάκι, πιπεριά  φλωρίνης ανακατεμένα με πάστα πράσινης ελιάς, τριμμένη φέτα, καρπούς κάπαρης και κρέμα βαλσάμικου .  Το γεύμα  σας θα κλείσει με δυο υπέροχα γλυκά το μαλεμπί και το  κνάφε ένα είδος κανταϊφιού με γέμιση γλυκού τυριού και προσθήκη άφθονου σιροπιού . Θα σας κεράσουν βέβαια και το γνωστό  αραβικό καφέ που είναι αρωματισμένος  με κάρδαμο και για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος αν θα σας αρέσει .











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου