Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Βόρεια Χίος–Πιτυός : Δοκιμάζουμε τα εξαίσια χερίσια μακαρόνια του νησιού στον «Καφενέ του Γιώργη»


 Όταν επισκεφτείτε τη Χίο και  θελήσετε να πάρετε μια γεύση της γαστρονομίας του  νησιού  σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Πιτυός στη βόρεια Χίο .  Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της βόρειας Χίου με  μεσαιωνικό χαρακτήρα , βρίσκεται σκαρφαλωμένο  στο όρος Αίπος   και οφείλει το όνομα του στο πεύκο '' Πίτυς ''  που αφθονεί στην περιοχή . Οι  θόλοι και οι αψίδες των παλαιών σπιτιών είναι αρχιτεκτονικά ίδιες με εκείνες των μεσαιωνικών χωριών που βρίσκονται στη νότια Χίο. Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να επισκεφτεί τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο  μεσαιωνικό διώροφο Πύργο που βρίσκεται  δίπλα στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στο Πιτυός λοιπόν θα δοκιμάσετε τα   νοστιμότατα  χερίσια μακαρόνια . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν  με τσιγαριστό κατσικίσιο τυρί από πάνω  και ντοματίνια Χίου.  Βέβαια μια άλλη νοστιμότατη παραλλαγή είναι  με  συνοδεία κρασάτου κόκορα . Στο χωριό Πιτυός  δοκιμάσαμε τα χερίσια μακαρόνια με τσιγαριστό κατσικίσιο τυρί και σάλτσα από τα υπέροχα ντοματίνια του νησιού . Μας τα μαγείρεψε  η Εύη Καπύρη στο  «Καφενέ του Γιώργη» που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού . Συνοδέψαμε το γεύμα  μας με αρωματική σούμα που είναι το τσίπουρο που φτιάχνουν στη Χίο  από αποξηραμένα σύκα !!!

TIPS : «Ο Καφενές του Γιώργη»  στη πλατεία του  χωριού  Πυτιός , Εύη Καπύρη , Τηλ: 22720-23208   


 




  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου