Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ονειρικό το «χουνκιάρ μπεγεντί » που έφτιαξε ο chef Γιάννης Λινός στο εστιατόριο «ΧΟΤΖΑΣ»



Είναι μια κλασσική πολίτικη συνταγή το χουνκιάρ μπεγεντί ( hünkâr beğendi ) νοστιμότατος πουρές  μελιτζάνας  με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρέας . Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει "όπως ο Σουλτάνος" ή "όπως αρέσει στο Σουλτάνο", υποδηλώνοντας τη πασιφανή νοστιμιά του . Στο τελευταίο  μου ταξίδι στη Χίο  είχα τη τύχη να δοκιμάσω το πιάτο αυτό  στο εστιατόριο «Χότζας»  μαγειρεμένο από τον chef Γιάννη Λινό . Το πιάτο ανέδυε τα πλούσια αρώματα  του και με παρέσυρε  σε ανατολίτικες ηδονικές υπερβάσεις ,  το καπνιστό άρωμα του πουρέ μελιτζάνας  από τη μια και η κρεμώδη  υφή του κοκκινιστού μοσχαριού έκαναν τους σιελογόνους  μου αδένες να παραληρούν από ικανοποίηση . Το κρέας είχε τρυφεράδα  και γευστικό βάθος ενώ ο πουρές μελιτζάνας  γέμιζε με αρώματα το στόμα  μου . Καλή σας όρεξη !!!!

                           
                                        Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ



Ψάχνοντας την ιστορία του  χουνκιάρ μπεγεντί και διαβάζοντας την σχετική βιβλιογραφία  διαπιστώνω πως ξεκάνει την παρουσία του στις κουζίνες των σουλτάνων  στο Τοπ Καπί στα μέσα του 16ΟΥ αιώνα  από μια στιγμιαία έμπνευση των μαγείρων της  Αυλής . Άλλα γραπτά όμως αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα  Ευγενία  γυναίκα του Ναπολέοντα  του τρίτου σε μια επίσκεψη της στο ……αρχοντικό του Σουλτάνου  τον 19ο αιώνα . Ζήτησε η ίδια να φτιάξουν οι μάγειροι  πουρέ μελιτζάνας , και όταν ετοιμάστηκε το πιάτο το δοκίμασε πρώτος ο Σουλτάνος  που ευχαριστήθηκε τόσο πολύ που έδωσε εντολή να μπει το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού της Αυλής . Έτσι οι μάγειροι το  ονόμασαν  χουνκιάρ μπεγεντί  που σημαίνει  «άρεσε στον σουλτάνο» !!!!



INFO : Η κουζίνα ανοίγει στις  7 το απόγευμα , Διεύθυνση :  Κονδύλη 3, Χίος  , Τηλ: 2271042787

 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου