Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δανία ( Traveling with taste as our guide – Denmark )

Η δανέζικη κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε συνδυασμούς   γεύσεων , βασίζεται  όμως σε φρεσκότατες πρώτες ύλες  που είναι το κρέας το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα . Οι Δανοί είναι αρκετά συντηρητικοί και εκτιμούν το παραδοσιακό μαγείρεμα  στα φαγητά τους .Τα περισσότερα πιάτα που βλέπετε στο post  είναι μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο  και δημιουργός τους είναι η κ Lisa Christensen από την όμορφη πόλη της Ondense  την γενέτειρα του μεγάλου  παραμυθά Hans Christian Andersen . Σπεσιαλιτέ της δανέζικης κουζίνας  είναι τα smorrebrod (καναπεδάκια ), οι βραστές ή καραμελωμένες πατάτες , οι ομελέτες, το ψητό χοιρινό, η ψητή πάπια και πολλά ψάρια . Ξεχωρίζει βέβαια το  σμάκολντ  το μαύρο ψωμί τους που το συνδυάζουν  με σολωμό , καπνιστές ρέγκες, γαρίδες ,σαλάμια , τυριά και λαχανικά. Ένα εξαιρετικό δημοφιλές πιάτο είναι το  Hakkebøf ένα είδος  μοσχαρίσιου φιλέτου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ σάλτσα.




Steak  με σαλάτα


Super  delux  dessert


   Βοδινό  με ψητά λαχανικά


Μοιάζει με το ελληνικό γιουβαρλάκι …..αλλά σε στεγνή μορφή με ρύζι καστανό , κάρυ , και λαχανικά



Δανέζικο  εορταστικό  πιάτο 


Κέικ με μους λεμονιού και μαρμελάδα πορτοκάλι


Καπνιστός  σολομός  και γαρίδες


Καπνιστό φιλέτο μοσχαριού με λαχανικά


Κέικ βατόμουρου με παγωτό 
 

Μπιζελόσουπα



Μπριζόλα με φασολάκια ,κρεμμύδι και  πατάτες 


Μπριζόλα τόνου στον ατμό με καραμελωμένα κρεμμύδια  
 και  κόκκινο λάχανο καρυκευμένο με κάπαρη και μπαχαρικά


Ομελέτα με συνοδεία λαχανικών   


Σούπα με λάχανο , πράσα ,καρότα ,σέλινο και πατάτα



Χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες σε τσίλι και σκόρδο με λαχανοσαλάτα και μπρόκολο
 

Τηγανητά  αυγά με λουκάνικο 


Χοιρινό με πατάτες και παντζάρι


ψητό φιλέτο με ψητά καρότα  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου