Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΚαΒαΛα - Μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» : Δοκιμάζουμε χοχλιούς μπουμπουριστούς !!!!



   Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί όπως τα λένε στη Κρήτη είναι μια λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους , εδώ στη Καβάλα τα πουλάνε στο λαϊκή αγορά και κάποιοι γενναίοι τα μαγειρεύουν και τα τρώνε , στη Κρήτη όμως  τα λατρεύουν και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Προσωπικά  μου αρέσουν οι χοχλιοί , την άνοιξη μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία  τους μαγειρεύω και στο σπίτι με σπανάκι ή με πλιγούρι . 
                         
                            Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥΣ
  Τα σαλιγκάρια  είναι μια από τις αρχαιότερες γνωστές τροφές του ανθρώπου (ήδη από την 11η χιλιετία π.Χ.)  οι Αρχαίοι  Έλληνες τα επέλεγαν στη καθημερινή τους διατροφή γιατί τα θεωρούσαν υγιεινή τροφή . Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έτρωγαν  οι κάτοικοι  του αρχαίου οικισμού του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη όπου έφταναν πιθανότατα από την Κρήτη ως είδος πολυτελείας . Οι  Ρωμαίοι  κατέτασσαν  τα σαλιγκάρια στις εκλεκτές τροφές . Στις αρχές του 19ου αιώνα  οι Γάλλοι τα έβαλαν στη κουζίνα τους και στις περισσότερες μπρασερί του Παρισιού 

     Οι  χοχλιοί αποτελούν ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι αποκαλούμενοι "μπουμπουριστοί" , δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο "αμπούμπουρα" . Στη επαρχία Καβάλας και συγκεκριμένα στο Βουνοχώρι  την άνοιξη μπορείτε  να βρείτε σαλιγκάρια μαγειρευτά (με πλιγούρι ή σπανάκι)  στη ταβέρνα του Βασίλη Ελευθεριάδη . Τα μαζεύει ο ίδιος και τα μαγειρεύει μάλιστα  πολύ επιτυχημένα . Τους καλύτερους  όμως μπουμπουριστούς  χοχλιούς  θα τους  γευτείτε στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» του Νίκου Χαραλαμπίδη  κατόπιν παραγγελίας . Παρακολούθησα όλη την ιεροτελεστία  του μαγειρέματος και σας τη παραθέτω .


Fried  snails  with  vinegar  and  rosemary
  Πήρε τους ζωντανούς χοχλιούς ο Νίκος Χαραλαμπίδης  και τους έβαλε στο τηγάνι για να τους κάνει μπουμπουριστούς εκτελώντας πιστά τη κρητική συνταγή . Άρχισε το τσιτσίρισμα “αμπούμπουρα” (μπρούμυτα τα σαλιγκάρια  με το άνοιγμα προς τα κάτω) μέσα στο καυτό ελαιόλαδο το ξίδι και το δενδρολίβανο. Στη συνέχεια τους έσβησε με λευκό κρητικό κρασί και ολοταχώς στην πιατέλα με προορισμό το τραπέζι, δίπλα στη ρακή. Αυτή η τόσο απλή εκδοχή τους θα σας κερδίσει με τη μεστή και όξινη γεύση της .

 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου