Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μπέργκεν και Όσλο (Traveling with taste as our guide – Bergen and Oslo)

Παραδοσιακά το νορβηγικό φαγητό περιστρέφεται γύρω από το ψάρι ,τα θαλασσινά και το κρέας. Οι θαλασσινές γεύσεις  κυριαρχούν  στο μεγαλύτερο  μέρος της νορβηγικής κουζίνας και ανεξάρτητα από ποια περιοχή της Νορβηγίας θα επισκεφτείτε , πάντα θα βρίσκεται στο μενού των εστιατορίων πιάτα με θαλασσινές λιχουδιές .  Ειδικά στη πόλη του  Μπέργκεν όπου μεγάλο μέρος των εσόδων της βασίζεται στην αλιεία , θα ζήσετε υπέροχες γευστικές εμπειρίες. Τα πιο κοινά πιάτα αποτελούνται από ψάρια , σολομός στη σχάρα, καπνιστός και μαριναρισμένος, μπακαλιάρος και φρέσκια ρέγκα , βραστές γαρίδες, σερβίρονται κυρίως στα τοπικά εστιατόρια . Πολλοί όμως τουρίστες προτιμούν να επισκεφτούν τους πάγκους της ψαραγοράς του Τόργκετ ( που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης) και να δοκιμάσουν street food γεύματα με ρολά σολομού, φρέσκου μπακαλιάρου ,βραστά καβουροπόδαρα και γαρίδες ***** Ένα πράγμα  με έκανε εντύπωση  όταν την επόμενη ημέρα  ξύπνησα  και κατέβηκα στη σάλα του ξενοδοχείου για  να πάρω το πρωινό μου  , βρέθηκα προ εκπλήξεως  αφού στο μπουφέ  δίπλα στο γάλα τον καφέ και τις μαρμελάδες υπήρχαν θαλασσινά  εδέσματα όπως σολομός καπνιστός , σαρδέλες σε σάλτσα μουστάρδας ή σάλτσα ντομάτας , ρέγκα τουρσί και διάφορα φιλέτα ψαριών .  Ρωτώντας απορημένος  τον σερβιτόρο να μου εξηγήσει το λόγο που σερβίρουν ψάρια στο πρωινό , μου απάντησε πως όλες οι παραπάνω  γεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο  κομμάτι του σκανδιναβικού πρωινού ***** Ο τάρανδος είναι ένα άλλο αγαπημένο έδεσμα στη χώρα των φιόρδ και υπάρχει σε αφθονία , θα τον βρείτε σε μπριζόλα αλλά και σε μορφή αλλαντικού. Το αρνί περιλαμβάνεται επίσης συχνά στη νορβηγική κουζίνα. Το Fårikal, ένα πιάτο που αποτελείται από βραστό πρόβειο κρέας και λάχανο που σερβίρεται με βραστές πατάτες, είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα και έχει ψηφιστεί δύο φορές ως εθνικό πιάτο ***** Το φαγητό στο Όσλο  είναι ακριβό , ένα απλό γεύμα με θαλασσινά για δυο άτομα και ένα ποτήρι κρασί θα σας κοστίσει κοντά στα 80 ευρώ . Έχουμε να σας προτείνουμε μια οικονομική λύση, πρόκειται για το εστιατόριο «Fiskeriet Youngstorget» (Youngstorget 2b ,Oslo ) όπου θα δοκιμάσετε τέλεια μαγειρεμένο βασιλικό καβούρι , καπνιστό σολομό και ψαρόσουπα . Η καταπληκτική εξυπηρέτηση και το χαρούμενο προσωπικό είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του μαγαζιού *****

 





        
 


                   










       


         















 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου