Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δοκιμάζουμε τα κρασιά του Πόρτο - Πορτογαλίας (Traveling with taste as our guide – Porto, Portugal )

 Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ  ΠΟΡΤΟ-ΓΑΛΕΖΙΚΟΥ   ΚΡΑΣΙΟΥ

Η ανακάλυψη του κρασιού  πόρτο χρονολογείται  από τον 17ο αιώνα όταν Βρετανοί έμποροι που ήθελαν να αυξήσουν τις δοσοληψίες τους  με τους Πορτογάλους ανακάτεψαν το κρασί του Ντούρου  με μπράντι   ώστε να μην χαλάσει κατά την μεταφορά . Βρήκαν ότι όσο δυνατότερο  και πιο γλυκό ήταν το κρασί τόσο καλύτερη γεύση αποκτούσε .Με τα χρόνια η μέθοδος ωρίμανσης και ανάμειξης βελτιώθηκε. Το εμπόριο του κρασιού πόρτο σήμερα  σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται ακόμη σε βρετανικά χέρια. . To πόρτο  παράγεται  στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Η ποιότητα τού εδάφους (βραχώδες, με λιγοστό χώμα - να υπάρχει άραγε σχέση με την ονομασία τού ποταμού  Duro = σκληρό στα λατινικά) δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κόκκινο σταφύλι τής περιοχής. 

ΕΙΔΗ  ΠΟΡΤΟ : Το  κλασσικό Πόρτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, ενώ  το ροζέ είναι πιο ελαφρύ στη γεύση από τα κόκκινο . Κατά την παραμονή μας μετρήσαμε τρία είδη Πόρτο , το Porto Full  ένα  σχετικά "νεαρό" πόρτο με βαθύ κόκκινο χρώμα ,το Porto Ruby με τέσσερα χρόνια παλαίωσης επισης  Κόκκινο, και το Porto Tawny ένα πολύ παλιό ροζέ κρασί

TIPS : Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε  τη κρουαζιέρα   στον ποταμό Douro,  και στο τέλος να επισκεφτείτε τη μικρή κωμόπολη Vila Nova de Gaia στην αντίπερα όχθη του ποταμού Douro όπου βρίσκονται τα παμπάλαια κελάρια των οινοποιείων, όπου παλαιώνει το Πόρτο . Εκεί λοιπόν θα πραγματοποιήσετε  μια ξενάγηση στη Sandeman , στη Ramos Pinto  ή τέλος πάντων σε κάποιο οινοποιείο της περιοχής  για να μάθετε την ιστορία του Πόρτο  και να δοκιμάσετε το πιο θρυλικό κρασί της Πορτογαλίας


 



















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου