Η
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ
ΠΟΡΤΟ-ΓΑΛΕΖΙΚΟΥ
ΚΡΑΣΙΟΥ
Η ανακάλυψη του κρασιού πόρτο
χρονολογείται από τον 17ο αιώνα όταν Βρετανοί έμποροι που ήθελαν να αυξήσουν τις δοσοληψίες τους με
τους Πορτογάλους ανακάτεψαν το κρασί του Ντούρου με μπράντι
ώστε να μην χαλάσει κατά την μεταφορά . Βρήκαν ότι όσο δυνατότερο και πιο
γλυκό ήταν το κρασί τόσο καλύτερη γεύση αποκτούσε .Με τα χρόνια η μέθοδος
ωρίμανσης και ανάμειξης βελτιώθηκε. Το εμπόριο του κρασιού πόρτο σήμερα
σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται ακόμη σε βρετανικά χέρια. . To πόρτο
παράγεται στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Η ποιότητα τού εδάφους
(βραχώδες, με λιγοστό χώμα - να υπάρχει άραγε σχέση με την ονομασία τού ποταμού
Duro = σκληρό στα λατινικά) δίνει τα
ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κόκκινο σταφύλι τής περιοχής.
ΕΙΔΗ
ΠΟΡΤΟ : Το
κλασσικό Πόρτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, ενώ το ροζέ είναι
πιο ελαφρύ στη γεύση από τα κόκκινο . Κατά την παραμονή μας μετρήσαμε τρία είδη
Πόρτο , το Porto Full ένα
σχετικά "νεαρό" πόρτο με βαθύ κόκκινο χρώμα ,το Porto Ruby με τέσσερα χρόνια παλαίωσης επισης Κόκκινο, και το Porto Tawny ένα πολύ παλιό
ροζέ κρασί
TIPS
: Πρέπει οπωσδήποτε
να κάνετε τη κρουαζιέρα στον ποταμό Douro, και στο τέλος να επισκεφτείτε
τη μικρή κωμόπολη Vila Nova de Gaia στην αντίπερα όχθη του ποταμού Douro όπου βρίσκονται τα παμπάλαια
κελάρια των οινοποιείων, όπου παλαιώνει το Πόρτο . Εκεί λοιπόν θα πραγματοποιήσετε
μια ξενάγηση στη Sandeman , στη Ramos
Pinto ή τέλος πάντων
σε κάποιο οινοποιείο της περιοχής για να
μάθετε την ιστορία του Πόρτο και να δοκιμάσετε
το πιο θρυλικό κρασί της Πορτογαλίας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου