Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Δράμα : Η ιστορική Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» !!!

Στο κέντρο της Δράμας , βρίσκεται το κατάστημα Αλλαντικών του Φώτη Μπέγγα . Εκεί συναντήσαμε τον κυρ- Φώτη και αμέσως πιάσαμε την κουβέντα μαζί του , θέμα μας η ιστορία του παστουρμά και η 100χρονη πορεία της Αλλαντοποιίας «Βόρειος Ελλάς» . Η συνομιλία μαζί του είναι   ένας  πραγματικός θησαυρός , δηλώνει με υπερηφάνεια «σαλαμτζής» στο επάγγελμα και με καταγωγή από το Ορτάκιο της Ανατολικής Ρωμυλίας . Το 1974 παρέλαβε από τους θειους του Γκαλέντζο-Γατίδη την “Αλλαντοποιία “Βόρειος Ελλάς”, ένα εργαστήρι που μεταφέρει το μεράκι και τις γνώσεις των παππούδων επάνω στα αλλαντικά από το μακρινό 1916 .  Οι καλά διατηρημένες στον χρόνο συνταγές και η άριστη παραγωγή πρώτης ύλης, είναι η κληρονομιά που μεταφέρθηκε με αγάπη, από γενιά σε γενιά. Αυτό χάρισε στην Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» μια χρυσή πορεία στο τραπέζι της Ελληνικής οικογένειας, που μετρά περίπου 100 χρόνια. Εδώ και έναν αιώνα η δραμινή Αλλαντοποιία  προσφέρει στην Ελληνική οικογένεια ποιοτικά προϊόντα αλλαντικών και γεύσεις μοναδικές. Για τέσσερις γενιές κρατάει σταθερή την παράδοση και την ποιότητα . Βέβαια ο Φώτης  Μπέγγας εκτός από ικανός «σαλαμτζής» θεωρώ πως είναι κι ένας εξαιρετικός  «παστουρματζής»  αφού φτιάχνει τον νοστιμότερο παστουρμά στη περιοχή της Βορείου Ελλάδος που αποτελεί τον κυριότερο μεζέ για το ούζο και  το τσίπουρο. Χρησιμοποιεί πάντα φρέσκες πρώτες ύλες από κόντρα μπριτζόλα μοσχαριού, ή  νουά μόσχου ή  χοιρινό κρέας. Ζυμώνει το τσιμένι (είναι αυτή η καφεκόκκινη  επικάλυψη  του παστουρμά που εκείνα τα χρόνια βοηθούσε στη συντήρηση του αλλαντικού μια και δεν υπήρχαν ψυγεία)  με μια παραδοσιακή συνταγή που έφεραν οι πρόγονοι του από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας .  Στο τελικό στάδιο στεγνώνει τα μπαστούνια του παστουρμά  με φυσικό τρόπο μέσα σε μεγάλες ευάερες και ευήλιες αίθουσες χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων . Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω αν βρεθείτε στο κατάστημα αλλαντικών του Φώτη Μπέγγα να επιλέξετε και το υπέροχο καπνιστό χοιρομέρι που φτιάχνει από τρυφερό χοιρινό φιλέτο, με βάση μια ιδιαίτερη και παλιά οικογενειακή συνταγή. Αποκτά το μοναδικό του άρωμα από το ελαφρύ κάπνισμα σε καπνό οξιάς και βελανιδιάς και παντρεύεται με την έντονη γεύση της  ρίγανης η οποία δένει απίστευτα με το άρωμα του καπνού. Τις υπόλοιπες γεύσεις αλλαντικών αφήνουμε να τις ανακαλύψετε εσείς όταν επισκεφτείτε το κατάστημα του κ Μπέγγα .





TIPS :  Εργαστήριο: Tέρµα Εύξεινου Πόντου, Δράµα , τηλ. 25210 33689 ,    κατάστηµα λιανικής : Ίωνος Δραγούµη 17, τηλ. 25210 46626


 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου