☛ Είχαν μεγάλο ενδιαφέρον
οι «Γαστρονομικές Ιστορίες της Καβάλας» που μας διηγήθηκε και μας…. μαγείρεψε ο
φωτισμένος chef Νίκος Φωτιάδης γέννημα θρέμμα της Καβάλας που ζει και εργάζεται
στην Αθήνα . Ο Νίκος βέβαια είναι ένας
από τους λίγους chef στην Ελλάδα που κατάφερε να αποσπάσει την διεθνή αναγνώριση του
αστεριού της Michelin για λογαριασμό του εστιατορίου «Βαρούλκο» του Λευτέρη Λάζαρου όπου
εργαζόταν . Ο Νίκος Φωτιάδης μαζί με το βοηθό του Ηλία Λαζαρίδη και τα παιδιά
από τη σχολή μαγειρικής «La maison de gourmet» το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λέσχη Αξιωματικών Καβάλας μας
…..διηγήθηκε ενδιαφέρουσες και αξιοπρόσεκτες " Γαστρονομικές
Ιστορίες της Καβάλας " που ανέσυρε από την παράδοση των
κατοίκων της περιοχής που στη πλειονότητα τους είναι Θράκες και Πόντιοι .
Μαγείρεψε λοιπόν χοιρινό με πράσα, κάστανα, κυδώνια και σάλτσα γλυκού κρασιού ,
ένα καταπληκτικό πιάτο που μ’ άρεσε πολύ και αποφάσισα να το φτιάξω για το φετινό
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι . Μια τάρτα όπως
δεν την έχουμε συνηθίσει , η έκπληξη ήταν τα υλικά που χρησιμοποίησε ,ποντιακό
χαβίτς (από καλαμποκίσιο αλεύρι που εμείς οι Πόντιοι αποκαλούμε
φούρνικον) καβουρμά Παγγαίου και ρόδια !!! και τέλος ποντιακούς λαχανοντολμάδες από λάχανο τουρσί . Ολοκλήρωσε τις συνταγές
του με την αλμυρή ποντιακή βασιλόπιτα
και την θρακιώτικη κιμαδόπιτα
που έκανε την εμφάνιση της τα χρόνια εκείνα σε κάθε Θρακιώτικο γιορτινό τραπέζι
την παραμονή της Πρωτοχρονιάς , βέβαια στις μέρες μας οι συνήθειες μας διαφοροποιήθηκαν
ξεχάσαμε τις παραδόσεις μας και φτιάχνουμε
μόνο γλυκές βασιλόπιτες . Να σημειώσω εδώ πως η αυθεντική συνταγή της ποντιακής βασιλόπιτας γινόταν
με προζύμι από τις νοικοκυρές του Πόντου και στη συνέχεια πρόσθεταν τριμμένη
μυζήθρα (μυτζίν). (16/12/2017)
Ποιος είναι ο Νίκος Φωτιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου