Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Άρης Αμαραντίδης : Ο «καλλιτέχνης» κρεοπώλης της ξηρής ωρίμανσης στη Δράμα

INFO : O κρεοπώλης Άρης Αμαραντίδης συνεχίζει την παράδοση των παππούδων του που ήρθαν από την Τραπεζούντα του Πόντου στη Δράμα και δημιούργησαν με πολύ κόπο και προσωπική δουλειά τη πρώτη κτηνοτροφική τους μονάδα . Σήμερα ο Άρης στις δυο μονάδες που διατηρεί στη Καλλίφυτο και στο Λυκοδιάσελο στα βόρεια του νομού Δράμας και σε υψόμετρο 900 μέτρων εκτρέφει την εξαιρετική γαλλική ράτσα βοοειδών limousine που δίνουν πολύ νόστιμο και τρυφερό κρέας, καθώς έχουν περισσότερο λίπος . Το κοπάδι αποτελείται από 100  ζώα που βόσκουν ελεύθερα τους θερινούς μήνες στις πλαγιές των βουνών και τρέφονται με αγαθά που προσφέρει η ελληνική φύση, όπως ρίγανη, μέντα και διάφορα αρωματικά φυτά. Τον χειμώνα τα ζώα ταΐζονται με καλαμπόκι, κριθάρι, βρόμη και τριφύλλι .

Ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα ο Άρης Αμαραντίδης ύστερα από 21 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς στο χώρο του κρέατος, αποφασίζει να ξεφύγει από τα καθιερωμένα και να εξελιχθεί με νέες τεχνικές και με νέα προϊόντα . Το 2016 αποφάσισε να ασχοληθεί με την ξηρή ωρίμανση που είναι μια διαδικασία με την οποία μεγάλα κομμάτια κρέατος σιτεύονται περισσότερο από τον απαραίτητο χρόνο πριν καθαριστούν και κοπούν ως steaks. Αυτή η διαδικασία δεν βοηθάει μόνο το κρέας να αποκτήσει πιο βαθιά γεύση αλλά και να το κάνει πολύ πιο τρυφερό σε σύγκριση με το νωπό κρέας που πωλείται στο κρεοπωλείο .

Αποφασίζει να παρακολουθήσει το πρώτο σεμινάριο ωρίμανσης στη  Γερμανία από  έναν άνθρωπο  που θεωρείται αυθεντία στην τεχνική αυτή , τον Ludwig Maurer έναν βιολογικό  κτηνοτρόφο  από το γραφικό χωριό Ράτενμπεργκ της  Βαυαρίας . Ο  Ludwig Maurer ανακαίνισε  το παλιό του αγρόκτημα ηλικίας  300(!!!) ετών και το μετέτρεψε σε ένα γοητευτικό Pop Up  gourmed εστιατόριο με την αντίστοιχη αίθουσα επίδειξης  στη τεχνική του Dry aged . Η συνέχεια φέρνει μια νέα συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Dry Ager από όπου προμηθεύεται το πρώτο ψυγείο ωρίμανσης και αρχίζει πλέον να ωριμάζει τις μπριζόλες έως 120 μέρες . Ξεκινά με τις γιγάντιες  Tomahawk , τα T-bone και τις σπαλομπριζόλες από τη γαλλική ράτσα βοοειδών limousine που εκτρέφει στη κτηνοτροφική του μονάδα έξω από τη Δράμα .

Στο θάλαμο του ειδικού ψυγείου το κρέας απαλλαγμένο από τα βακτήρια γίνεται μαλακότερο και πλουσιότερο σε γεύση, γιατί διασπάται η πρωτεΐνη από τα ένζυμα του.  Ο Άρης Αμαραντίδης δεν σταματά εδώ θέλοντας να ικανοποιήσει τους γευστικούς κάλυκες και των πιο απαιτητικών πελατών του , σχεδιάζει να κυκλοφορήσει προσεχώς ένα λουκάνικο μακράς ωρίμανσης με ντόπιο βιολογικό μέλι του παραγωγού Γιώργου Καρυπίδη, που κατέκτησε φέτος χρυσό και ασημένιο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι έτοιμη και η επική μπριζόλα Tomahawk που θα έχει συμπληρώσει τότε 200 ημέρες ωρίμανσης στο ειδικό ψυγείο . Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον !!! 
TIPS :  Αμαραντίδης Αριστείδης , Μελενίκου  10 , Δράμα , Τηλ : 2521033159

 























1 σχόλιο:

  1. και σε τι τιμες κυμαινονται τα πιατα?
    μια t-bone με μια σαλατα κι ενα ποτηρι κρασι ποσο προσιτη τιμη εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή