Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Πυργί : Το Μουσείο της Μαστίχας

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ :  Είναι ένα μουσείο πλήρως εναρμονισμένο  στο φυσικό του περιβάλλον δίπλα στους σκίνους (το δένδρο που μας δίνει τον πολύτιμο δάκρυ του , το οποίο ευφραίνει, αρωματίζει, ανακουφίζει και  γιατρεύει) και με το άρωμα της μαστίχας να πλανάται στην ατμόσφαιρα . Λίγο έξω από το Πυργί, ορθώνεται το Μουσείο Μαστίχας της Χίου, μια πραγματική κιβωτός παράδοσης, όπου ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία των πιο αρωματικών δακρύων της οικουμένης!!!

ΣΤΟΧΟΣ :  του μουσείου είναι η ανάδειξη της παραγωγικής ιστορίας της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου .

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ :   Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως  φυσικό φάρμακο . Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στη δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

ΣΤΗΝ  ΑΙΘΟΥΣΑ : πολλαπλών χρήσεων «Σχίνος» φιλοξενούνται κατά περιόδους εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η  ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ :  του  Μουσείου Μαστίχας πραγματοποιήθηκε  από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

 
TIPS :   Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Χίος , Τηλ.: 22710 72212  , Γενική είσοδος: 4€, Μειωμένο εισιτήριο: 2€

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου