Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Mykonos Farmers : Αντλώντας έμπνευση από τις παλιές συνταγές των ντόπιων τυροκομούν εξαιρετικά τυριά στο νησί

Δυο παιδικοί φίλοι και βέροι Μυκονιάτες ο Γιώργος Συριανός (τυροκόμος τρίτης γενιάς) και ο Θανάσης Κουσαθανάς (με εμπειρία πολλών ετών στον ξενοδοχειακό κλάδο) αποφάσισαν να δημιουργήσουν πριν από πέντε χρόνια την τυροκομική μονάδα (Mykonos Farmers) στην πλαγιά ενός λόφου στον Άγιο Λάζαρο, μόλις δέκα λεπτά από την πόλη της Μυκόνου. Συλλέγουν το γάλα από επιλεγμένα κοπάδια της περιοχής και αντλώντας έμπνευση από τις παλιές συνταγές των ντόπιων και πάντα με προσήλωση στην ποιότητα, φτιάχνουν τυριά, γιαούρτι, κοπανιστή, ξινότυρο, και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επισκέψιμη φάρμα θα σάς δώσει τη δυνατότητα να εντρυφήσετε στα μυστικά της τυροκομίας, καθώς διοργανώνονται διασκεδαστικά workshops παρασκευής τυριού και μαγειρέματα με κύριο υλικό το τυρί. Επίσης, πραγματοποιούνται ωριαίες περιηγήσεις για να δείτε ζωντανά την παραγωγή και να λάβετε απαντήσεις σε κάθε σας απορία. Το διασημότερο τυρί όλων είναι η κοπανιστή της Μυκόνου με τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση την οποία αποκτά ύστερα από ωρίμανση 40 έως 140 ημερών. Ακολουθεί το ξινότυρο με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης για πιο ξινή και αλμυρή γεύση , η τυροβολιά ένα μαλακό τυρί σύντομης ωρίμανσης, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στις χειροποίητες πίτες και η νιαρή ένα μαλακό τυρί σύντομης ωρίμανσης. Υπάρχουν όμως και δυο πολύ ιδιαίτερα τυριά το βραστό Delian blue που τυροκομείται από αγελαδινό κυρίως γάλα και μια μικρή ποσότητα πρόβειου. Ωριμάζει στον έναν χρόνο και θυμίζει κατά πολύ την παρμεζάνα. Αυτό το τυρί φτιαχνόταν στη Δήλο από την αρχαιότητα. Το πικάντικο Delian blue παράγεται τους χειμερινούς μήνες με μείξη πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και αναπτύσσει ένα μύκητα κατά την ωρίμανση του , θυμίζει στη γεύση την γκοργκοντζόλα .

Tips : Mykonos Farmers , Άγιος Λάζαρος , τηλ: 22890 23970 , απέχει 2,6 χιλιόμετρα από τη χώρα της Μυκόνου.

 












                        


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου