Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη στο οινοποιείο «Αμπελόεις» της οικογένειας Τσιώλα στους πρόποδες του Όρους Σύμβολο

Κατ΄αρχάς : Εντελώς τυχαία πριν από πέντε χρόνια δοκίμασα για πρώτη φορά τα κρασιά της οινοποιίας «Αμπελόεις» (μέχρι τότε αγνοούσα και την ύπαρξη της) σ’ ένα αξέχαστο food &wine pairing  που διοργάνωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης στο εστιατόριο «Παραλιακόν» της Καβάλας , φτιάχνοντας βασιλικά καβούρια Ανταρκτικής (King crabs) τα οποία συνοδέψαμε με λευκούς οίνους Αμπελόεις της οικογένειας Τσιώλα . Ήταν μια αξέχαστη βραδιά αρμονίας γεύσεων και οίνων. Το οινοποιείο «Αμπελόεις»  βρίσκεται στην Φωλιά του Παγγαίου , σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του Όρους Σύμβολο. Παίδες η θέα από εδώ είναι ασύλληπτη, αντικρίζεις στον ορίζοντα την Αθωνική πολιτεία , το νησί της Θάσου και από την άλλη πλευρά τις κορυφές του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Βαγγέλη Τσιώλα , το όνομα σημαίνει αμπελώνες στην αρχαϊζουσα και ο στόχος της οικογένειας ήταν πάντα η δημιουργία εκλεκτού και ποιοτικού οίνου.  Η πορεία του οινοποιείου ξεκινά ουσιαστικά το 2008, με την παρουσίαση των δυο λευκών κρασιών «Φωλιά» και «Συμφωνία» , συμμετέχοντας στις εκθέσεις  Οinotelia 2008, Διονύσεια 2009 και Oenos 2009 όπου οι καταναλωτές τα αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό. Μεγάλη εντύπωση στο κοινό προκάλεσε η καινοτομία της επιχείρησης να υιοθετήσει για τα λευκά κρασιά της το επαναστατικό γυάλινο πώμα Vinolok αντί του κλασικού φελλού!!! Εν κατακλείδι τα λευκά κρασιά του κτήματος «Αμπελόεις» χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, φρούτο και εξαιρετική ισορροπία στο στόμα.

Το κτίριο του οινοποιείου: καταλαμβάνει έκταση 3.600 τ.μ και περιλαμβάνει αίθουσα υποδοχής, χώρο παραγωγής, χημείο, και χώρο εμφιάλωσης . Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο ο επισκέπτης συναντά την υπόγεια κάβα παλαίωσης , τον χώρο γευστικών  δοκιμών και τον χώρο αποθήκευσης. Το οινοποιείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα στοχεύοντας στην ποιότητα και την μοναδικότητα των κρασιών.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες : της οικογένειας Τσιώλα βρίσκονται σε υψόμετρο 400-500 μέτρων στις πλαγιές του όρους Σύμβολο , όπου σύμφωνα με την μυθολογία κατοικούσε  ο Διόνυσος, θεός του κρασιού και της γονιμότητας. Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ποιοτικών αμπελώνων μια και η δροσιά του Στρυμονικού κόλπου τα ευεργετεί , ενώ ο ορεινός όγκος τα προστατεύει από τους ψυχρούς ανέμους. Το έδαφος είναι πετρώδες, άγονο και αργιλώδες με κλίση που εξασφαλίζει τη μέγιστη αποστραγγιστικότητα. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

Τα κρασιά του Κτήματος :  Ο τελευταίος οινολόγος του «Αμπελόεις» ήταν ο ξακουστός Γάλλος Jean Natoli (ο «Michel Rolland της Νότιας Γαλλίας») που το βιογραφικό του περιλαμβάνει ατελείωτες βραβεύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Αυτόν τον καιρό ο Γάλλος φτιάχνει τα  κρασιά του Χολιγουντιανού ηθοποιού John Malkovich στο Κτήμα που διατηρεί στην Προβηγκία. Με τον διακριτικό τίτλο Αμπελόεις κυκλοφορούν στο εμπόριο τέσσερα λευκά κρασιά  , η «Φωλιά» ένα μονοποικιλιακό κρασί chardonnay , με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πλούσια αρωματική παλέτα , η «Συμφωνία» ένα blend sauvignon blanc και ασύρτικου που απέσπασε χρυσό και ασημένιο βραβείο σε διεθνείς διαγωνισμούς , η βραβευμένη «Μαλαγουζιά» με κυρίαρχα αρώματα λευκών λουλουδιών και φρούτων και τέλος η «Φωλιά Δρυός» 100% chardonnay από το ορεινό αμπελοτόπι του Σιδηροχωρίου , ένα κρασί που εκπλήσσει πολύ ευχάριστα με την ζωντάνια και την φρεσκάδα του χάρι στην καλή οξύτητα του. Οι ερυθρές ποικιλίες μας έδωσαν δυο κρασιά , το «Αμπελόεις silver»  ένα blend cabernet sauvignon και merlot από τα αμπελοτόπια της Φωλιάς και της Μέλισσας  που παλαιώνει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 4 μήνες στη φιάλη , και το «Αμπελόεις gold» από merlot και syrah , ωριμασμένο για 12 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια και 4 μήνες στη φιάλη.

 


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου