Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Το “Ουζερί του Λάκη” στη πλατεία Βικτωρίας

Η πλατεία Βικτωρίας, από τα τέλη  του 19ου  αιώνα ήταν μια αστική συνοικία, με αρκετές επαύλεις (η Βίλα Αμαλία χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλερ), θεατρικές σκηνές (εδώ υπήρχαν τα θέατρα της Μαρίκας Κοτοπουλη , της Κατερίνας Ανδρεάδη και βαριετέ), εμπλουτίσθηκε  αργότερα με art nouveau οικοδομήματα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία όπου σύχναζε η υψηλή κοινωνία της εποχής. Σε  αντίθεση με την λαμπρή  εποχή και το παρελθόν, σήμερα η Πλατεία Βικτωρίας μπορεί να είναι πλατεία μεταναστών, όμως διατηρεί πολλούς φανατικούς επισκέπτες και κατοίκους και δεν στερείται τίμιων μεζεδοπωλείων και ουζερί. Ένα από αυτά είναι το αυθεντικό «Ουζερί του Λάκη» που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ελπίδος  εδώ και 40 χρόνια. Το έχει αναλάβει πια ο Γιώργος, ο γιος του Λάκη Λάμπρου και στη κουζίνα βρίσκεται η σύζυγός του  Άννα που μαγειρεύει ακούραστα, μεγάλα, αλλά και ταπεινά ψαράκια, με εγγυημένη τη φρεσκάδα και το ιώδιο της θάλασσας , ενώ ξεχωρίζει το αέρινο τηγάνι και η μαεστρία της στη σχάρα . Τα περισσότερα θαλασσινά προέρχονται από την περιοχή της Εύβοιας , σαλάχι, γαλέος, καλαμάρια , καραβίδες και σαρδέλες ευβοϊκού. Η γαστρονομικές συγκινήσεις άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη στο τραπέζι μας , καρπάτσιο χταποδιού με στακάτη  σάρκα και γοητευτικές εντάσεις , δροσερή και ευρηματική ρεγγοσαλάτα , βελούδινη και γλυκοφάγωτη φάβα ,  θράψαλο μαστορικά ψημένο γεμιστό με φέτα και ντομάτα, το σαλάχι σπουδαίο στην απλότητα του, η σαρδέλα καλοψημένη ξεχώριζε για την φίνα λιπαρότητα της , τα μπαρμπουνάκια με την αλαβάστρινη σάρκα τους ήταν μια γευστική καλλιτεχνία!!! Η ψαροφαγία στο ουζερί  δεν είναι μονόδρομος, αφού το ουζερί σερβίρει και επιλεγμένα μαγειρευτά της σπιτικής κατσαρόλας, για όσους το επιθυμούν.

       Σταματώντας  εδώ (θα συνεχίσω την περιγραφή σε επόμενο σημείωμα μου με τις υπόλοιπες σπουδαίες καλομαγειρεμένες εμπειρίες μου στου «Λάκη») θα αναφερθώ επαινετικά στην πρωτοπόρο κάβα του, που διαθέτει περισσότερες από 140 ετικέτες αποσταγμάτων, ούζων και τσίπουρων από όλη την ελληνική περιφέρεια. Μεταξύ αυτών η κάβα διαθέτει και τα τσίπουρα «Μάνγκους» του Δημήτρη Χαρίσκου από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας και το βαρύ πυροβολικό των αποσταγμάτων το παλαιωμένο τσίπουρο  Μάνγκους . Η διαδικασία της ωρίμανσης του φτάνει τα τρία χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και του δίνει ένα μελίχρυσο χρώμα . Ένα πλήθος αρωμάτων παρελαύνουν στη μύτη και το στόμα με πρώτη και καλύτερη τη βανίλια τη σοκολάτα και τα άνθη λουλουδιών. Όλα  αυτά τα προμηθεύτηκε ο ίδιος, με δυσκολία, λόγω του ανύπαρκτου δικτύου διανομής που υπάρχει εκ μέρους των μικρών παραγωγών, πληρώνοντας  ο ίδιος τα μεταφορικά, για να εμπλουτίσει τη συλλογή της επιχείρησης με τα ποιοτικά αποστάγματα αξιόλογων  παραγωγών από κάθε σημείο της  χώρας.

Tips : Ουζερί του Λάκη , Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας  , τηλ: 210/8213776. Ανοικτό καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

 

 






   


     








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου