Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025

H μπύρα Ammousa μας έρχεται από την Πάτρα και τον gypsy brewer Γιώργο Ντάνο

  Ο Γιώργος Ντάνος  μηχανολόγος μηχανικός από την Πάτρα , ανήσυχος τύπος εκ πεποιθήσεως  αποφασίζει να ασχοληθεί το 2016 με την οικιακή ζυθοποίηση . Ως σύγχρονος αλχημιστής αφού μελέτησε όλα τα στάδια της ζύμωσης , ξεκινά στο υπόγειο του σπιτιού του να ανακατεύει τις βύνες, τους λυκίσκους  και τη  μαγιά για να φτιάξει τις πρώτες του ζυμώσεις . Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβε πως δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών που ακολουθούνται. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά , φίλοι και συγγενείς δοκιμάζουν τις μπύρες του και μιλούν με τα καλυτέρα λόγια , τον παρακινούν μάλιστα να συνεχίσει τη προσπάθεια του. Δεν αργεί να έρθει η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική . Ο Γιώργος Ντάνος, ως γνήσιος θιασώτης της αμερικανικής craft επανάστασης (που έλαβε χώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πριν από 15 χρόνια), χρησιμοποιεί στις ζυμώσεις του μόνο αμερικάνικους λυκίσκους τους οποίους λατρεύει( columbus, cascade, mosaic, amarillo , El dorado) για να έχει πιο έντονο αρωματικό πλούτο. Στις αρχές του 2019 κυκλοφορεί την πρώτη ετικέτα AMMOUSA English IPA , που αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους της μπύρας . Εκτός από το βαθύ χάλκινο χρώμα της εντυπωσίασε και με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων της. Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή  σαν να περνάς παρτέρια από άνθη και φρούτα και κλείνοντας με την πικράδα των λυκίσκων. Η μπύρα αυτή κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 21 διεθνείς βραβεύσεις. Στα τέλη του 2024 ακολουθεί μια ξεχωριστή «επιδόρπια» μπύρα με γεμάτο σώμα και μεστή γεύση , η AMMOUSA Tropical Stout που περιέχει βανίλια & καφέ Κολομβίας , επτά είδη κριθαριού και πέντε λυκίσκους !!! Να σημειώσουμε εδώ πως η μαγιά Verdant IPA της προσδίδει μια πλούσια επίγευση από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή. Θα σας προσφέρει όμως και απαλά αρώματα ψημένης και καπνιστής βύνης καθώς και νότες σοκολάτας και καφέ. Είναι ιδανική για να συνοδεύσετε γλυκές γεύσεις όπως το σουφλέ σοκολάτας. Όσο για το  όνομα της ετικέτας να σας πούμε ότι προέκυψε ένα βράδυ σε μια αμμώδη παραλία της Πάτρας, όπου ο Γιώργος έπινε μπύρες και σκέφτηκε το εξής απλό: ότι άμα έχεις μια μπύρα και την απολαμβάνεις στο ακροθαλάσσι, ήτοι πάνω στην άμμο , δίπλα στην μούσα σου δεν θέλεις τίποτα παραπάνω. Κι  από αυτήν την εξίσωση της ευτυχίας Άμμος + Μούσα = AMMOUSA, βγήκε το όνομα της μπύρας, που τόσο  αρέσει. Τέλος να σημειώσουμε πως οι μπύρες εξάγονται στη Σιγκαπούρη το Χονγκ Κονγκ , στην  Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία και  Γαλλία.  

Info :  Τις φρέσκιες , απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπύρες AMMOUSA θα τις βρείτε και σε καλά εστιατόρια της Αθήνας όπως η Σπονδή , το  Merceri, το ARK, στο ξενοδοχείο Hilton (μέχρι που έκλεισε) , στο Medouli chop House, στο μαγέρικο της Ευγενίας κα. Για αγορές on line και πληροφορίες σχετικά με τις μπύρες ,  μπορείτε να απευθυνθείτε στο site της Ammousa : https://www.ammousabeer.gr/el/

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου