Info : Πήραμε το πλοίο
που συνδέει την Χίο με τον Τσεσμέ και από εκεί βρεθήκαμε σε είκοσι λεπτά στην Αγριλιά ή Αλάτσατα των Ελλήνων ένα χωριό 11.000 κατοίκων στη Χερσόνησο της
Ερυθραίας που ξεκίνησε ως διεθνής προορισμός για σέρφινγκ και σιγά σιγά
με τις επενδύσεις που έγιναν εξελίχθηκε σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο διακοπών
με αξιομνημόνευτες παροχές . Παρά την
τουριστική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στην Αγριλιά η περιοχή δεν έχει αλλοιωθεί από τις ορδές
των τουριστών που καταφθάνουν
εδώ αλλά παρέμεινε αυθεντική και γραφική . Όμως η πραγματική έκπληξη κρύβεται στα
δρομάκια του παλιού ελληνικού χωριού που τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αριθμούσε
18.000 κατοίκους . Παραδοσιακά σπίτια , τα οποία οι Τούρκοι αποκαλούν χιώτικα, σπίτια
κτισμένα από ξύλο και πέτρα, με σαχνισιά και άλλα με νεοκλασικά στοιχεία , γραφικές
αυλές με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες να ευωδιάζουν
, ταβέρνες με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα που
προσφέρουν μοναδικά πιάτα της Σμυρναίικης
κουζίνας ενώ στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Θεοτόκου το μαρμάρινο τέμπλο της οποίας φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.
Μετά τη βόλτα που θα κάνετε στα Αλάτσατα σίγουρα θα σας ανοίξει η όρεξη
, σας προτείνουμε λοιπόν να καθίσετε στο κήπο του φημισμένου
εστιατορίου Asma Yapragi (που σημαίνει
«αμπελόφυλλα») να παραγγείλετε ένα yeni raki και να δοκιμάσετε τους ευφάνταστους μεζέδες που επιμελείται η ιδιοκτήτρια του από παραδοσιακές Σμυρναίικες συνταγές . Η διαδικασία
που ακολουθείτε εδώ είναι η εξής , μπαίνετε στη κουζίνα όπου επάνω σε ένα τραπέζι υπάρχουν οι πιατέλες με τους μεζέδες και επιλέγετε αυτούς που θέλετε , θα βρείτε αλοιφή
από κολοκύθα με σάλτσα ντομάτας , κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι, μελιτζάνα
ψητή, ντολμάδες γιαλατζί , φασόλια μπιάζ , μέχρι κιοφτέδες, σπιτικές πίτες , Ιμάμ Μπαϊλντί και αρνάκι στο φούρνο .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου