Το Ισπανικό Χαμόν (jamon) είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική νοστιμιά , το φτιάχνουν από τα
πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων και το αφήνουν να ωριμάσει από ένα έως τέσσερα
χρόνια . Θα στο κόψει με την απαράμιλλη επιδεξιότητα του ο maestro cortador σε πολύ λεπτές φέτες για να αναδείξει τα πλούσια αρώματα του και την βελούδινη υφή του . Εάν δεν έχετε
ποτέ δοκιμάσει την αυθεντική γεύση ενός γνήσιου Ισπανικού Χαμόν, αξίζει να
ζήσετε αυτή την εμπειρία. Δεν μοιάζει με κανένα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό που
γνωρίζετε. Υπάρχουν βέβαια τρεις τύποι χαμόν , το φθηνότερο ονομάζεται «Χαμόν
Σεράνο» (jamón serrano) και ωριμάζει για περίπου ένα
χρόνο. Ακολουθεί το «Χαμόν Ιμπέρικο» (jamón ibérico) με πιο πλούσια γεύση και η ωρίμανση του κρατάει περισσότερο από ένα χρόνο . Και τέλος το καλύτερο όλων είναι το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε
Μπελότα» (jamón ibérico de bellota) που η ωρίμανση του θα φτάσει
τα τέσσερα χρόνια , είναι ανώτερης ποιότητας
με έντονη, πολύπλοκη γεύση και υπέροχη
υφή , είναι ίσως το κορυφαίο αλλαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου