Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Δοκιμάσαμε βασιλικά καβούρια ( Red King Crabs) στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» του Νίκου Χαραλαμπίδη



Έμαθα για την ύπαρξη των βασιλικών καβουριών ( Red King Crab)  μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ του «Discovery Channel» , έδειχνε πόσο επικίνδυνο είναι το ψάρεμα τους  στις παγωμένες θάλασσες του Ατλαντικού ωκεανού και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες όπου το κρύο ξεπερνούσε  τους -30 βαθμούς . Πάνω σ’ αυτά τα βαριά αλιευτικά που βολόδερναν σαν  το καρυδότσουφλο …….στα τεράστια κύματα , ριψοκίνδυνοι ψαράδες με ολόσωμα αδιάβροχα, πάλευαν να μανουβράρουν τα τεράστια μεταλλικά κλουβιά-κιούρτους που σήκωναν από τον βυθό  και ήταν γεμάτα από  τεράστια βασιλικά καβούρια . Ένα χρόνο μετά κι ενώ βρισκόμουν για διακοπές στο Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα στη παραλία
Fisherman’s  wharf (βρίσκεται απέναντι από την φυλακή του Αλκατράζ) είδα ζωντανά  κόκκινα βασιλικά καβούρια . Τα  στέλνουν κατά χιλιάδες  μέσα σε τσουβάλια για να καταναλωθούν από τους τουρίστες  που επισκέπτονται  την πιο όμορφη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών . Η ψίχα του βασιλικού καβουριού που ξεπερνά στη γεύση αυτή του αστακού  είναι ένας εξαιρετικός  τερψιλαρύγγιος  μεζές που κοστίζει λίγο ακριβά  40 -50 ευρώ το κιλό . Τα βασιλικά καβούρια που είναι ζωντανά ακόμη τα  ρίχνουν μπροστά σου μέσα σε  ένα καζάνι  βραστού νερού όπου βράζουν για μερικά λεπτά   και στη συνέχεια ο Ασιάτης υπάλληλος (η ασιατική κοινότητα του San  Francisco  ανθεί και ευημερεί !!!! !!!) αφού σπάσει τις τεράστιες δαγκάνες του  τις σερβίρει σε μια πιατέλα  με συνοδευτικά  φρέσκο βούτυρο ,μαγιονέζα  και φέτες  λεμονιού .



Bασιλικά καβούρια στη Καβάλα

Οκτώ χρόνια μετά το ταξίδι  μου στις Ηνωμένες  Πολιτείες αποφασίσαμε  με τη παρέα να φέρουμε και να δοκιμάσουμε βασιλικά καβούρια  στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» της Καβάλας . Όπερ και εγένετο ….. πήρε τα καβούρια ο Νίκος Χαραλαμπίδης  και αφού τα προετοίμασε βουρτσίζοντας  με ελαιόλαδο τις πτυχές των ποδιών τους για να μην κολλήσουν τα τοποθέτησε επάνω στη ζεστή σχάρα για περίπου πέντε λεπτά , τα γύρισε από την άλλη πλευρά  για να ψηθούν ομοιόμορφα  και μας τα σέρβιρε με βούτυρο και καπνιστή σος . Όλοι οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού αισθάνθηκαν στον ουρανίσκο τους την αβίαστη νοστιμιά που έβγαζε η σάρκα των καβουριών  ενώ τα επιφωνήματα θαυμασμού διαδέχονταν το ένα  μετά το άλλο . Είναι αναμφισβήτητα ένα μοναδικό έδεσμα που ξεχωρίζει για τις  λεπτές ντελικάτες γεύσεις του , η σάρκα του «μασίφ» και ζουμερή ανέδυε μια ανυπέρβλητη γλυκύτητα . Αρχικά συνοδέψαμε τα βασιλικά καβούρια με τσίπουρο  Μάνγκους (χωρίς γλυκάνισο) που αποστάζεται από σοβινιόν μπλάνκ, ασύρτικο και μαλαγουζιά .Το χαρακτηρίζει η λεπτότητα του χαρακτήρα του και η απουσία κάθε «παράφωνης» νότας που θα αλλοίωναν τη γεύση του ενώ ήρθε και έδεσε υπέροχα με τη σάρκα των καβουριών .Στη συνέχεια  επιλέξαμε ένα θεϊκό άσπρο κρασί από τη περιοχή του Παγγαίου (Sauvignon blanc και  asyrtiko εσοδείας 2016) , ισορροπημένη οξύτητα , φινετσάτο στο στόμα , και  ιδανικό για να συνοδεύει  θαλασσινά και ψάρια , η ονομασία  του ΑmpεLoεις –Συμφωνία !!!!











  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου