Οι θαλάσσιες ανεμώνες (γνωστές και με τις παρακάτω ονομασίες κολλησιάνοι,
κολιτσιάνοι, γαλίπες, κολιτζιάνες, αγαλίπες) είναι ένα πολύχρωμο φυτό της θάλασσας που ζει κολλημένο επάνω στα βράχια στα ρηχά νερά , κουνά
τα πλοκάμια του για να συλλέξει τη τροφή του που αποτελείται από μικρά ψάρια
και χταπόδια . Στο Βόλο οι κολλησιάνοι θεωρούνται μοναδικός μεζές στα
τσιπουράδικα της πόλης , από τα δύσκολα ακόμη χρόνια της προσφυγιάς και της φτώχιας
την δεκαετία του ΄20 όπου οι κάτοικοι μαγείρευαν
και έτρωγαν όλους τους καρπούς της θάλασσας που μπορούσαν να φαγωθούν. Από φύκια , πορφύρες
και φούσκες μέχρι ανεμώνες και αμμοσωλήνες . Θαλάσσιες ανεμώνες υπάρχουν όλες
τις εποχές του χρόνου , αφού τις ξεκολλήσουν από τα βράχια μ’ ένα μαχαίρι τις τοποθετούν
σ’ ένα σκεύος και τις ξεπλένουν με γλυκό νερό για να φύγει η άμμος και το ελάχιστο
δηλητήριο που έχουν . Στην συνέχεια τις τοποθετούν σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν
τα νερά τους , τις αλευρώνουν και τις τηγανίζουν . Το αποτέλεσμα εκρηκτικό
είναι ένας μοναδικός τσιπουρομεζές που μοσχομυρίζει ιώδιο και αλάτι , περιττό
να σας πω αυτό το μικροσκοπικό μεζεδάκι από έξω τραγανό και μέσα μαλακό σαν ψίχα
τραβάει ….. αλύπητα το τσίπουρο , προσωπικά ήπιαμε ένα λίτρο τσίπουρο με τη παρέα
και παραγγείλαμε επανειλημμένως μεζεδάκι
με κολλιτσιάνους !!! Στην υγειά σας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου