Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Γεωργιάδης Θεόφιλος («Ραγιάν») : Αναδεικνύει τον ποντιακό γαστρονομικό πολιτισμό και μεταφέρει αυτόν τον θησαυρό στις επόμενες γενιές


Τον γνώρισα πριν από δυο χρόνια στο Φεστιβάλ των  γεύσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης , ονομάζεται  Γεωργιάδης Θεόφιλος είναι Πόντιος στη καταγωγή και από το 1986 διατηρεί  τη φάρμα «Ραγιάν» στο χωριό Βάθη του Κιλκίς  όπου παρασκευάζει  χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας . Ο «τεμέτερον» ο Θεόφιλος ανέτρεξε στο παρελθόν και ανέσυρε  τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού και έφτιαξε εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα το ένα καλύτερο από το άλλο . Τυριά των Ποντίων που στο διάβα των αιώνων ξεχάστηκαν στη λήθη του χρόνου , παράγονται πλέον  από τα χέρια του Θεόφιλου Γεωργιάδη στη βιοτεχνία του . Τυριά όπως το τσιορτάν (από φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα), το Παρχαροτύρι (καπνιστό αγελαδινό τυρί με γλυκιά γεύση), το σολγούν το τσιοκαλίκι (ένα είδος ξινομυζήθρας), το γαΐς τυρί (από βουβαλίσιο γάλα , «ξαδερφάκι» της ιταλικής μοτσαρέλας) και το «τυρί της σπηλιάς» που είναι ένα καπνιστό τυρί με έντονη γεύση είναι μερικά από αυτά . 
Η βιοτεχνία «Ραγιάν» πέρα από τα τυροκομικά προϊόντα επεκτάθηκε και στη παραγωγή ποντιακών  ζυμαρικών (βαρένικα, μακαρίνα, εβριστόν, κορκότα), φύλλο για πίτες, το γιοχά (ο τουρκικός γιουφκάς), περέκ (μπουρέκια) σιρόν και χειροποίητες πίτες!!!  Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Θεόφιλος  ένας είναι ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος  να μεταφέρει στο  ακέραιο αυτόν το θησαυρό στις επόμενες γενιές  αλλά και να μεταδώσει  στον κόσμο  τη σημασία της υγιεινής και συνάμα πεντανόστιμης ποντιακής διατροφής. Μπράβο στον Θεόφιλο Γεωργιάδη για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει να αναδείξει τον ποντιακό γαστρονομικό πολιτισμό  και όπως φαίνεται κερδίζει το στοίχημα !!! 

Tips : Τα προϊόντα της βιοτεχνίας «Ραγιάν» τα βρίσκουμε στο εργαστήριο-τυροκομείο στη Βάθη Κικλίς (τηλ.: 23410-84.267), στο κατάστημά τους στο Κιλκίς, Γ. Καπέτα 11 και στη Θεσσαλονίκη, Μπαλάνου 13 (τηλ.: 2315-00.39.07). Επίσης θα τα βρείτε και σε επιλεγμένα delicatessen της Αθήνας.
















Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά. Το παρχαροτύρι  ήταν ένα τυρί που παρασκευάζονταν του θερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια. Το παρχαροτυρ  του Θεόφιλου είναι ένα τυρί το οποίο καπνίζεται με αρωματικά βότανα που με ήπιο τρόπο χαρακτηρίζουν τη γεύση του. Συνοδεύεται άριστα με έντονα ωριμασμένα κόκκινα κρασιά

Το καπνιστό  Γαΐς  είναι ένα  σκληρό και αλμυρό τυρί 
    με δριμεία γεύση έντονου καπνιστού. Αλατίζεται , 
    ωριμάζει για 12 μήνες και στη συνέχεια καπνίζεται  
 με τσουκνίδα και λουΐζα !!!   

Αυτή είναι η ποντιακή μπύρα !!!!

Ο Τανομεζές είναι ένα  αλειβόμενο έδεσμα που έχει σαν βάση του το Υλιστόν στο οποίο προστίθεται ο δυόσμος δίνοντας ένα απολαυστικό και  δροσερό  αποτέλεσμα

 
Γαϊς στην Ποντιακή διάλεκτο είναι η ζώνη. Το τυρί ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του σχήματός του που παραπέμπει σε ζώνη. Είναι  ένα  τυρί φρέσκο με ήπια γεύση φρέσκου γάλακτος και εξαιρετική υφή, χωρίς προσθήκη αλατιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου