Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ammousa : Μια εξαίσια και πικάντικη English IPA με full αρώματα εσπεριδοειδών από την Πάτρα

Αυτήν τη στιγμή στην  ελληνική επικράτεια υπάρχουν  50 ενεργά (ίσως και περισσότερα) µικροζυθοποιεία , αλλά και αρκετοί νομάδες ζυθοποιοί  (gypsy brewers), οι οποίοι παράγουν συνολικά πάνω από 120 ετικέτες. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στους «νομάδες ζυθοποιούς» που διαπρέπουν στη χώρα φτιάχνοντας εξαιρετικές συνταγές μπύρας. Ο όρος «νομάς ζυθοποιός» (gypsy brewer) περιγράφει τους παραγωγούς που δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και παρασκευάζουν την μπίρα τους σε άλλες μικροζυθοποιίες. Στην ουσία «μισθώνουν» για ένα χρονικό διάστημα τον χώρο και παράγουν τη μπίρα τους. Οι νομάδες ζυθοποιοί στην Ελλάδα είναι αρκετοί και συνεχώς αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια, ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος Ντάνος από τη Πάτρα , μηχανολόγος μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρεία . Τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με την οικιακή ζυθοποίηση στο υπόγειο του σπιτιού του , πειραματίστηκε με διαφορετικές ζυμώσεις φτιάχνοντας φρέσκιες και απαστερείωτες μπύρες . Γρήγορα κατάλαβε  πως για τη δημιουργία  μιας επιτυχημένης  ζύμωσης σημαντικό ρόλο παίζουν δυο πράγματα η καλή γνώση των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις  και η πιστή εφαρμογή των κανόνων ζύμωσης . Έτσι λοιπόν  δημιουργήθηκε η μπύρα ammousa μια συνταγή ΙΡΑ που ο Γιώργος Ντάνος διαφοροποίησε λίγο προσθέτοντας γενναίες ποσότητες ginger και την απογείωσε γευστικά . Η ammousa κέρδισε την αγάπη του κόσμου , σάρωσε τα βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ενώ η πορεία της συνεχίζει να είναι ανοδική .

 Μια Πατρινιά με προσωπικότητα !!!

Η India Pale Ale (IPA) σήμερα και χωρίς καμιά αμφιβολία είναι το πιο δημοφιλές στυλ μπύρας στο κόσμο και ενίοτε στη χώρα μας . Οι μικροζυθοποιίες  ανά την ελληνική επικράτεια ή όπως κι αν αποκαλούνται  craft, artisanal, micro επιλέγουν την ΙΡΑ στη παραγωγή τους , ένας από αυτούς είναι ο νομάδας-ζυθοποιός από την Πάτρα ο Γιώργος Ντάνος μηχανολόγος  μηχανικός  στο επάγγελμα . Ο Γιώργος κατάφερε να ζυμώσει μια εξαίσια αγγλική ΙΡΑ με πικάντικη (λόγω ginger) και πικρή γεύση , πλούσιο σώμα και απίθανα αρώματα εσπεριδοειδών  από τις ποικιλίες των λυκίσκων (Cascade, Columbus) που χρησιμοποίησε . Ψάχνοντας το  foodpairing αυτής της ξανθιάς μπύρας θεωρώ ότι είναι ιδανική για ένα ζουμερό burger , ένα τραγανό fish and chips ή ένα πικάντικο ριζότο full curry . Cheers Mr George Ntanos !!!

      Η πολυβραβευμένη Ammousa

Το 2017 πήρε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης , που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος  Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards, που έγινε στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου   Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση , κερδίζοντας το πλατινένιο βραβείο, στον διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards - Food and Drinks Competitions 2019  Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στον παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο  Τον Φεβρουάριο το 2020 βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στη γευστική δοκιμή από το περιοδικό «Beer & Bar magazine».

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου