Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Μυροβόλος Χίος : Προϊόντα και γεύσεις

☛  Η Μυροβόλος Χίος είναι ένα νησί γευστικός θησαυρός και φημίζεται για την αφθονία των τοπικών προϊόντων που παράγει . Γαλακτοκομικά προϊόντα , παραδοσιακά προϊόντα απόσταξης , γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά , ο ξακουστός "Αριούσιος οίνος"  και φυσικά η κορωνίδα όλων  η φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από το σχίνο η μαστίχα της Χίου . Επισκεφθήκαμε τη Χίο για μια πενταετία και γνωρίσαμε από πρώτο χέρι το γαστρονομικό της πλούτο , συναντήσαμε παραγωγούς που μας παρουσίασαν τα προϊόντα τους , δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις , ήπιαμε αποστάγματα, μαγειρέψαμε τοπικές συνταγές , συμμετείχαμε στη συγκομιδή προϊόντων, λάβαμε μέρος σε πανηγύρια και μαγευτήκαμε από το ηλιοβασιλέμα με φόντο τα Μικρασιατικά παράλια. Οι νοστιμιές της Χίου αγαπητοί αναγνώστες αποτελούν σίγουρα μια ξεχωριστή αφορμή για να επισκεφθείτε το νησί του Κοραή και του Ομήρου. 

 Θα ξεκινήσουμε με το εμβληματικό προϊόν της Χίου τη μαστίχα που είναι και προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης . Ο μαστιχοφόρος σχίνος (το μαστιχόδενδρο) φύεται και ευδοκιμεί μόνο στα χωριά της Νότιας  Χίου όπως το Λιθί τα Μεστά το Πυργί τα Αρμόλια κα. Η συλλογή της μαστίχας δεν είναι απλή υπόθεση. Γίνεται με τρόπο παραδοσιακό και ιδιαίτερα κοπιαστικό , εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Η διαδικασία της συλλογής ξεκινάει από το Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι  και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο.  

Επόμενο βήμα η επίσκεψη στο μοσχοβολιστό οπωρώνα του Κάμπου , το μεθυστικό άρωμα των εσπεριδοειδών θα σας οδηγήσει σε ευωδιαστά περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κίτρα και νεράντζια . Από τα φρούτα αυτά παράγουν τους ξεχωριστούς χυμούς του Κάμπου , ενώ φτιάχνουν χειροποίητα γλυκά του κουταλιού  με παραδοσιακές χιώτικες συνταγές. Τα γλυκίσματα είναι υγιεινά , καθώς δε περιέχουν τεχνητές πηκτίνες, συντηρητικά και πρόσθετα χρώματα  

 Στα δαιδαλώδη στενά του μεσαιωνικού Κάμπου θα βρείτε το τυροκομείο του Κωνσταντίνου Τουμάζου που παράγει το πιο ονομαστό τυρί της Χίου το μαστέλο . Είναι λευκό με μαλακή υφή , παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και η γεύση του είναι ελαφρώς αλμυρή . Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να ψηθεί χωρίς να λιώσει και γι’ αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σαν σαγανάκι ψητό ή τηγανητό αλλά και σαν συνοδευτικό για σαλάτες Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις της φρέσκιας μπύρας Χίου , εδώ παράγεται η φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και λυκίσκου. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε μικρές ποσότητες, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα. Τελευταίο δημιούργημα των ιδιοκτήτων η μπύρα με γεύση μαστίχας , ονομάστηκε «Chios Beer Wheat» και είναι η πρώτη μαστιχόμπυρα στο κόσμο , την αγάπησε ο κόσμος σ’ όλη την Ελλάδα  αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου έγινε θέμα στον ομογενειακό τύπο της Νέας Υόρκης.

  Αφού οδηγήσετε περίπου μιάμιση ώρα (60 χλμ. από την πόλη της Χίου) θα φτάσετε στο χωριό Κουρούνια όπου θα συναντήσετε το Κτήμα «Αριούσιος Α.Ε» κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο. Στο ιδιόκτητο οινοποιείο παράγεται ο φημισμένος από την αρχαιότητα «Αριούσιος Οίνος» , κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν κρασί. 

Δέκα χιλιόμετρα από τη χώρα απέχει ο Δαφνώνας , στο χωριό αυτό βρίσκεται η αποσταγματοποιία Στουπάκη , που αποστάζει το ξακουστό «καζανιστό ούζο» . Πρόκειται για ένα ούζο υψηλής ποιότητας με 100% απόσταξη ( η οποία διαρκεί 8 ώρες μέσα στα παραδοσιακά χάλκινα καζάνια ) και είναι φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και τη χρήση των καλύτερων τοπικών υλικών . Νερό,  χιώτικος γλυκάνισος , μυστικά υλικά που τα ξέρει μόνο ο ιδιοκτήτης  και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δίνουν στο ούζο αυτή την υπέροχη διακριτική του γεύση. Αν δεν σας αρέσει το ούζο υπάρχει και η επιλογή της  σούμας το παραδοσιακό χιώτικο απόσταγμα από σύκα . Τα σύκα τα οποία αφθονούν στη Χίο, συλλέγονται τον Αύγουστο και απλώνονται στον ήλιο. Τα αποξηραμένα σύκα μπαίνουν στη συνέχεια σε βαρέλια με νερό και μαγιά και μετά οδηγούνται στα καζάνια για απόσταξη.

 Φτάνοντας στο μεσαιωνικό χωριό Βέσσα επιβάλλεται να επισκεφθείτε την πρότυπη οικοτεχνία ζυμαρικών “Χιώτικο Κελάρι” του Nίκου Kωνσταντουλάκη που εργάστηκε για πολλά χρόνια ως chef σε εστιατόρια της Αθήνας. Στην πρότυπη μονάδα του ο Nίκος εκμεταλλεύεται τη σημαντική πείρα του και χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά όπως το σέσκουλο, το άνυδρο ντοματάκι, την τσουκνίδα ή το χιώτικο μανταρίνι, για να παρασκευάσει -χωρίς πρόσθετα, χρωστικές ή συντηρητικά- μια πρωτότυπη γκάμα ζυμαρικών. Στριφτάρια από μανταρίνι , ή χαρουπάλευρο , κατσαρές ταλιατέλες µε μαστίχα Χιου  , χιώτικα  στριφτάρια με αγκιναρόφυλλα, τζίντζερ, λεμόνι και καρότο και χιώτικη κουλουρίδα με ρεβιθάλευρο.

 Το ορεινό  χωριό Πιτυός βρίσκεται στη Βόρεια Χίο (απέχει 25 χλμ από την χώρα) και στη ταβέρνα του «Μάκελου» θα γευτείτε τα παραδοσιακά χερίσια μακαρόνια  . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό.

Το ξακουστό ξυλάγγουρο ή αντζούρι είναι μια ποικιλία πεπονιού και όχι αγγουριού όπως δηλώνει το όνομα του. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο όπου καταναλώνεται ευρέως. Το κάνουν σαλάτα και τουρσί   Τα μασουράκια  ή τυλιχταράκια  είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού που έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε εορταστικές περιόδους ,γάμους και αρραβώνες . Τα «ερωτεύτηκα» με την πρώτη μπουκιά, αρωματισμένα με το εμβληματικό προϊόν της Χίου τη μαστίχα και με πλούσια μοσχοβολιστή γεύση από λεπτοτριμένο αμύγδαλο , είναι αδύνατον να φας μόνο ένα !!! 

Tα μασουράκια είναι δύο ειδών. Τα λευκά  με γέμιση (καρύδια, αμύγδαλα κ.ά.), αρωματισμένη με το χιώτικο ανθόνερο, τυλιγμένη με λεπτό φύλλο κρούστας και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και τα σιροπιαστά  που είναι πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Και τα δύο πάντως είναι ένας γλυκός πειρασμός . Ένα ακόμη γλυκό που αρέσει ιδιαίτερα είναι και η Χιώτικη χαλβαδόπιτα με τη παραδοσιακή γεύση.

                                                 

                                      Stathis Harpas

 



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου