Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μια Ρετσίνα new age από το “Domaine Apostolidi ” : Οινοποίηση και παλαίωση σε γαλλική πήλινη δεξαμενή

Κατ’ αρχάς : Μεγάλωσα με την ρετσίνα Μαλαματίνα και την αξεπέραστη Δεμέστιχα της «Achaia Clauss» , δυο ρετσίνες παλαιάς κοπής που «θρέψαν» γενιές Ελλήνων . Πριν από μερικές ημέρες μου δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσω μια new age  ρετσίνα  από το «Domaine Apostolidi» που με ξάφνιασε ομολογώ με το πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων της . Την Retsina Cuvée 2020 ζύμωσε ευλαβικά μέσα σε μια γαλλική πήλινη δεξαμενή 1.500 λίτρων ο νεαρός οινολόγος Ευθύμης Αποστολίδης που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις σπουδές του στη Γερμανία και εργάστηκε επάνω στη παραγωγή του οίνου δίπλα στον κορυφαίο οινοπαραγωγό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Weingut Aldinger (η αμπελουργία βρίσκεται στο αίμα της οικογένειας Aldinger από το 1492) στη πόλη του Φέλμπαχ . Για τη δημιουργία του μπλέντ ο Ευθύμης διάλεξε δυο ευγενείς ποικιλίες σταφυλιών ασύρτικο(από το αμπελοτόπι του Λόφου) και μαλαγουζιά (από το αμπελοτόπι του Παλαιοχωρίου) που τα ζύμωσε και τα ωρίμασε σε ειδική πήλινη δεξαμενή για 8 μήνες χωρίς να προσθέσει καθόλου θειώδη .

Χαρακτηριστικά :  Το χρώμα της ρετσίνας είναι κεχριμπαρένιο , η διαύγεια της μέτρια γιατί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστη και η αρωματική της παλέτα ρουστίκ και πολύπλοκη . Γήινα και δασώδη  αρώματα  φίνου πεύκου (από τη ρητίνη της Χαλκιδικής που πρόσθεσε κατά τη ζύμωση ο Ευθύμης) πλημμυρίζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σου , το γευστικό ξάφνιασμα συνεχίζεται με λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών , ροδάκινου, πράσινο τσάι και γιασεμί. Πρέπει να συμβιβαστώ με την εποχή μου και τους νεωτερισμούς της , καλοτάξιδη να είσαι “ Retsina Cuvée 2020”  της νέας εποχής !!! Ευθύμη καλή επιτυχία στο οινικό σου έργο και πάντα οι ζυμώσεις σου να είναι ξεχωριστές .

Food  pairing  :  Η ρετσίνα της οικογένειας Αποστολίδη συνοδεύει ιδανικά τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά , κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο , καθώς και spicy συνταγές της Ασιατικής κουζίνας , όπως noodles με γλυκόξινο χοιρινό και bao με πάπια , γιακιτόρι σος και πιπεριά τσίλι τουρσί .

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου