Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

T-bone “Café de Paris” (συνταγή από τον chef Τάσο Εσιρπέογλου)

 Υλικά :

1 steak T-bone , 400 γραμ. σπαράγγια

 Για την sauce “Café deParis” θα χρειαστούμε :

250 γραμ. βούτυρο φρέσκο , 40 γραμ. εσαλότ ψιλοκομμένο , 1 σκελίδα σκόρδου , 10 γραμ. εστραγκόν φρέσκο , 5 γραμ. σχινόπρασο , 3 γραμ. θυμάρι , 5 γραμ. σκόνη πάπρικας ,  10 γραμ. λικέρ Tia Maria , 10 γραμ. Porto ruby wine, 1κουτ. του γλυκού κάρυ , 10 γραμ. κάπαρη , 3 φιλέτα αντζούγιας , 10 γραμ. μουστάρδα Dijon , ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Μια σάλτσα 100 ετών :

Οι λάτρεις της γαλλικής κουζίνας σίγουρα θα την γνωρίζουν , πρόκειται για την κλασική σάλτσα με την όμορφη ονομασία “Café de Paris” , η οποία στη Γαλλία συνήθως σερβίρετε με φιλέτο βοδινού κρέατος. Αυτός ο διάσημος τύπος σάλτσας βουτύρου δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 στο "Restaurant du Coq d'Or" της οικογένειας Boubier στη Γενεύη. 

Εκτέλεση :

1 Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα Café de Paris , αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το χέρι καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα δίωρο .

2 Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια από τις ίνες τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα πολτοποιούμε μαζί με λίγο φρέσκο βούτυρο . Τις κορυφές τους θα τις βράσουμε λιγότερο , θα τις περάσουμε από βούτυρο κλαριφιέ και θα στολίσουμε το πιάτο μας. 

3 Βγάζουμε τη σάλτσα «Café de Paris» από το ψυγείο , αφαιρούμε το κόκκαλο από το φιλέτο μας και στη συνέχεια το αλείφουμε μ’ αυτήν . Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι , τοποθετούμε μέσα το φιλέτο μας και το αφήνουμε να ψηθεί για τρία λεπτά από κάθε πλευρά .

4 Και κλείνουμε με το στήσιμο του πιάτου , στη βάση τοποθετούμε τον πουρέ σπαραγγιού , από πάνω το φιλέτο μας , τις κορυφές των σπαραγγιών και ραντίζουμε με τη σάλτσα «Café de Paris». Καλή σας όρεξη !!!

 








 

 

Ο chef Τάσος Εσιρπέογλου  υπηρετεί τη μαγειρική όλα αυτά τα χρόνια  με συνέπεια και απόλυτη αφοσίωση . Εργάστηκε κατά καιρούς  σε μεγάλες και απαιτητικές κουζίνες όπως το “Elounda Mare Relais & Châteaux Hotel” στην Κρήτη ,το εστιατόριο “Ψαράκι” στη Βλυχαδα της  Σαντορίνης που διακρίθηκε τη χρονιά εκείνη κερδίζοντας την τρίτη θέση στο Tripadvisor και το ιστορικό Imaret Hotelτης Καβάλας . Εδώ και πέντε χρόνια είναι υπεύθυνος της κουζίνας στο εστιατόριο Namaste στο Λιμένα της Θάσου .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου