Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Βρυξέλλες : Στη βελγική πρωτεύουσα θα αγαπήσετε τη κουλτούρα της , τις μοντέρνες γειτονιές , τις πραλίνες , τις βάφλες , τις μπύρες και τα μύδια !!!

Κατ’ αρχάς :  Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη βελγική πρωτεύουσα ως κόμβο Ευρωπαίων διπλωματών και  επαγγελματιών , τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι , οι Βρυξέλλες εκτός από μια κομψή πρωτεύουσα της Ευρώπης , έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μητρόπολης αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μικρή ήσυχη πόλη που διαθέτει εξαιρετικά μοντέρνες γειτονιές που έρχονται σε αντίθεση με τα διάσημα κτίρια του Art Deco . Τι κοινό έχουν το Ταζ Μαχάλ, οι Πυραμίδες της Γκίζας, με την Grand-Place και άλλες εξαιρετικές τοποθεσίες στις Βρυξέλλες ; Είναι όλα στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO !!!

Πρέπει να γνωρίζετε: πως οι  Βρυξέλλες πέρα από  πρωτεύουσα του Βελγίου είναι και η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να δείτε: Το Atomium ένα ξεχωριστό αξιοθέατο που νομίζεις ότι μπαίνεις μέσα σε διαστημόπλοιο , την επιβλητική Μεγάλη Πλατεία (Γκραν-Πλας) το σημαντικότερο μνημείο των Βρυξελλών , που  θεωρείται μια από της ομορφότερες  πλατείες στην Ευρώπη. Το διάσημο Manneken Pis ή ( "Little man Pee" στα ολλανδικά) ένα άγαλμα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δείχνει ένα παιδάκι να κατουράει σε κοινή θέα !!! Αυτό το μικρό, μπρούτζινο αγαλματίδιο προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες .

Πρέπει να δοκιμάσετε : ένα από τα δημοφιλέστερα  φαγητά του Βελγίου Moules Frites (μύδια με τηγανιτές πατάτες ) και αν ανεβούν τα επίπεδα του σακχάρου σας θα τα ρίξετε επιλέγοντας να δοκιμάσετε μια υπέροχη Βέλγικη πραλίνα .

Η εξαίσια Βάφλα : Το Βέλγιο είναι ο παράδεισος της βάφλας και της σοκολάτας , πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε την βάφλα Βρυξελλών που είναι πιο  μπαμπάτσικες και τραγανές , θα τις βρείτε σε όλα τα μαγαζιά της πρωτεύουσας και σε πλανόδιους πωλητές . Βέβαια το πιο διάσημο μέρος για να γευτείτε μεγαλύτερη ποικιλία από βάφλες είναι το Manneken Pis που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και κοντά στο εργοστάσιο της Βάφλας (Waffle Factory) .

Οι βέλγικες μπύρες :   H ζυθοποιία στο Βέλγιο είναι μια παράδοση που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα , όταν τα αββαεία έβραζαν μπύρα για να συγκεντρώσουν χρήματα και όταν η κατανάλωση μπύρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ήταν πιο υγιεινή από το πόσιμο νερό . Το Βέλγιο σήμερα έχει 125 ζυθοποιεία από πολυεθνικούς γίγαντες μέχρι μικρο-ζυθοποιεία. Στην μικρή αυτή χώρα παράγονται 8.700 μάρκες μπίρας ενώ ο μέσος Βέλγος καταναλώνει 93 λίτρα μπίρας το χρόνο κατά μέσο όρο. Η ποικιλία  σήμερα είναι τεράστια, από τις πιο διάσημες Stella Artois , Hoegaarden , Leffe και Chimay που έχουν και μεγάλες εξαγωγές, μέχρι τις μικρές άγνωστες μπίρες από παραδοσιακά ζυθοποιεία που παράγονται με τις συνταγές και τις μεθόδους του 18ου αιώνα. Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο  οι μοναστηριακές μπύρες που  ονομάζονται Trappiste και παρασκευάζονται σε πέντε μοναστήρια του Βελγίου τα οποία αυτά και μόνο έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή. Είναι ανοιχτόχρωμες ή σκούρες, φρουτώδεις , ξηρές, με υψηλό βαθμό αλκοόλ, έως και 10 %, και αρκετό διάστημα ωρίμανσης . Να σημειώσουμε επίσης πως  επαναζυμώνονται όσο καιρό βρίσκονται στη φιάλη .

 
























  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου