Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Καρατζάς : Ο οινολόγος του Δραμινού αμπελώνα που άλλαξε τα δεδομένα στη μέθοδο της οινοποίησης

Ο Νίκος Καρατζάς ένας από τους νεότερους οινοποιούς-οινολόγους του Δραμινού αμπελώνα , αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως  χημικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, έφυγε για το Μπορντό να σπουδάσει οινολογία , επιστρέφοντας στη Δράμα εργάστηκε για 11 χρόνια στο Κτήμα Παυλίδη όπου μας έδωσε σπουδαία κρασιά με κορυφαίο όλων το “ Thema” . Από το 2015 ο Νίκος Καρατζάς ιδρύει τη δική του οινοποιητική μονάδα ΟΙΝΩΨ (η λέξη οίνωψ είναι ομηρική και σημαίνει αυτός που έχει την όψη του κρασιού), στα Κοκκινόγεια της Δράμας με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα .  

Ο Νίκος Καρατζάς όλα αυτά τα χρόνια  βάζει το δικό του λιθαράκι για να αλλάξει τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στη μέθοδο της οινοποίησης . Ζυμώνει το κρασί πρώτα στο βαρέλι και στη συνέχεια το ωριμάζει με τις οινολάσπες του σε inox και κεραμικούς αμφορείς από 6 έως 10 μήνες . Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει , τα κρασιά του αποκτούν χαρακτήρα , προσωπικότητα και πλούτο αρωμάτων. Η Oenops διαθέτει οκτώ ετικέτες, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες , η πρώτη είναι η ΑΠΛΑ με blend οίνους, η δεύτερη τα μονοποικιλιακά μικρής παρέμβασης και η τρίτη τα μονοποιλιακά μηδενικής παρέμβασης τα οποία δεν περιέχουν καθόλου θειώδη . Οι ποικιλίες που αξιοποιεί  ο Δραμινός οινολόγος είναι μόνο ελληνικές, όπως μαλαγουζιά, ασύρτικο , ροδίτης, βιδιανό και κυδωνίτσα σε λευκές και ξινόμαυρο , μαυρούδι και λημνιώνα σε ερυθρές . Αίσθηση όμως προκαλούν και οι ετικέτες των κρασιών με το όνομα της ποικιλίας να εμφανίζεται με μια ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται visual illusion . Η παραγωγή των κρασιών της εταιρείας Οίνωψ (Oenops wines)  φτάνει τις 120.000 φιάλες και η μισή σχεδόν παραγωγή εξάγεται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Tips :  Το οινοποιείο της «Oenops wines»  βρίσκεται στο 3ο  χιλιόμετρο της  επαρχιακής οδού Προσοτσάνης - Κοκκινογείων ,  τηλ: 2522 060000 , e-mail : hello@oenopswines.gr

 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου