Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

burger από μοσχαρίσιο κιμά dry aged , ψημένο επάνω σε πυρωμένο σχιστόλιθο Παγγαίου

Βοηθούντος του καιρού σήμερα αποφασίσαμε να εκδράμουμε στην εξοχή και να φτιάξουμε ένα ρουστίκ γεύμα σιγομαγειρεμένο επάνω σε πυρωμένες πέτρες .Η φιλοσοφία αυτού του είδους ψησίματος (slow cooking) μόνο θετικά έχει να μας δώσει , πρώτα απ’ όλα η πέτρα συσσωρεύει πολύ γρήγορα θερμότητα, την οποία απελευθερώνει αργά και ομοιόμορφα. Με αυτό τον τρόπο η τροφή σιγοψήνετε χωρίς να καεί αφού σχηματίζει εξωτερικά μια κρούστα που συγκρατεί τις θρεπτικές ουσίες να μην καούν κι έτσι δεν χάνεται η γεύση. Ανάψαμε πρώτα τη φωτιά με ξύλα άγριου άρκευθου (ένα είδος κέδρου που δίνει καρπούς από τους οποίους παρασκευάζεται το gin) , βάλαμε πάνω σχιστόλιθο Παγγαίου (αφού πρώτα τον πλύναμε καλά) για να τον προθερμάνουμε 15 με 20 λεπτά . Επειδή η πέτρα είναι ευαίσθητη στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και μπορεί να ραγίσει , καλό θα ήταν να αρχίσετε με χαμηλή φωτιά και να αυξήσετε σταδιακά την ένταση της . Φτιάξαμε λοιπόν burger από μοσχαρίσιο κιμά dry aged , προσθέσαμε  μεδούλι , δυο ειδών πιπέρια , γλυκιά πάπρικα , worcestershire sauce και το ψήσαμε medium rare . Ολοκληρώσαμε τη σύνθεση του burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον, ελληνική γραβιέρα , ντοματίνια και ρόκα. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε , το μπιφτεκάκι μας ψήθηκε ιδανικά , κράτησε όλους τους χυμούς στο εσωτερικό του, μας έδωσε εξαίσιες υφές και εντάσεις , καπνικά αρώματα ένεκα της ωρίμανσης και άρωμα ξηρών καρπών . Κάποιοι στη παρέα είχαν τις ενστάσεις τους σχετικά με την προσθήκη του μεδουλιού στο burger , μάλιστα πολλοί άνθρωποι το αποφεύγουν γιατί είναι δήθεν λιπαρό . Ένα πράγμα να ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες πως το μεδούλι περιέχει 69% ακόρεστο λίπος. Είναι πολύ θρεπτικό αφού περιέχει σίδηρο, φώσφορο, και βιταμίνη Α , όπου κι αν το προσθέσεις δίνει μια γλυκύτητα στο φαγητό και πιστέψτε με το χρησιμοποιώ σε πολλά φαγητά που φτιάχνω , στη ρεβυθάδα , τη φασουλάδα και στις χορτόσουπες .

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου