Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Η εξοχική ταβέρνα το «Κτήμα» στο Μυρτόφυτο Καβάλας

Η εξοχική ταβέρνα το «Κτήμα» δημιουργήθηκε το 2002  από την οικογένεια Μπάρμπα σε μια όμορφη περιοχή στους πρόποδες του όρους Σύμβολο , κοντά στο χωριό Μυρτόφυτο που φημίζεται για την οινική του παραγωγή . Από τις παλαιότερες ταβέρνες στη περιοχή το «Κτήμα» διαθέτει μια ψηλοτάβανη ζεστή σάλα με ξύλινη οροφή, όμορφα φωτιστικά , ρουστίκ επίπλωση και τζάκι. Ο εξωτερικός χώρος είναι πολύχρωμος και φιλόξενος , το περιβάλλον χαλαρό και ευχάριστο , ενώ τον επισκέπτη κερδίζουν τα vintage αντικείμενα αλλοτινών εποχών που κοσμούν τους τοίχους και τα έπιπλα . Το μενού επικεντρώνεται στην κρεατοφαγία (μπριζόλες , κοκορέτσι , κεφτεδάκια , χοιρινό με πάπρικα, κότσι, μάγουλα μοσχαριού) , τα μαγειρευτά , αλλά και τις σούβλες το Σαββατοκύριακο , τα ορεκτικά είναι όλα φτιαγμένα  με τοπικές συνταγές και υλικά. Ξεχώρισα και τίμησα δεόντως  τις χωριάτικες πίτες που φτιάχνουν, ο Νίκος Μπάρμπας με την βοήθεια και την εμπειρία της μητέρας Καλλιόπης ξεφεύγει από τα συντηρητικά όρια της τυρόπιτας και της σπανακόπιτας και το εξελίσσει ακόμη περισσότερο φτιάχνοντας εξαίσιες ρουστίκ πίτες . 

Το χειροποίητο φύλλο είναι «όλα τα λεφτά» ανοίγεται με μαστοριά , παραμένει και μετά το ψήσιμο τραγανό και στεγνό , ενώ η πίτα σερβίρετε σε στρογγυλό πληθωρικό σχήμα. Θα βρείτε πολλές διαφορετικές εκδοχές αλμυρής πίτας, κοτόπιτα , χορτόπιτα , μανιταρόπιτα  και ριζόπιτα, μέχρι πουγκάκια με αλλαντικά . Σε κάθε δαγκωνιά θα ακούτε εκείνο το απίθανο «κράτς» του χωριάτικου φύλλου και η στοματική σας κοιλότητα θα πλημμυρίζει από την μοσχοβολιά της πλούσιας γέμισης , αυθεντικές καταστάσεις που θα τις ζήσετε μόνο εδώ στο «Κτήμα» της οικογένειας Μπάρμπα. Θα συνδυάστε το φαγητό με «ρωμαλέα» κρασιά του τοπικού αμπελώνα , τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία , όπως το Κτήμα Καραμπερίδη , η Οινοποιία του Στάθη Τσικρικώνη και το Κτήμα του Βασίλη Σειτανίδη.

Tips :  Το «Κτήμα» στο Μυρτόφυτο , τηλέφωνο κρατήσεων : 2594 092052 . Το Μυρτόφυτο είναι  χωριό του Δήμου Παγγαίου , έχει 424 κάτοικους και βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Σύμβολο. Απέχει μισή ώρα από την Καβάλα .

 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου