Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Πήγαμε στα «Μεζεδοτεχνήματα» του Δημήτρη Τουρνανέλη στον Πετεινό της Ξάνθης

Κατ’ αρχάς : Ο μάγειρας  Δημήτρης Τουρνανέλης  είναι ένα φρέσκο πρόσωπο στη εστίαση της Ξάνθης που μας υπόσχεται να κάνει ακόμη νοστιμότερες τις ημέρες και τις νύχτες μας . Αποφοίτησε από τη Δημόσια σχολή μαγειρικής και αφού εργάστηκε  σε εστιατόρια της Ξάνθης και της γύρω περιοχής , το 2016 αποφασίζει να μεταναστεύσει για να εργαστεί στο απαιτητική εστιατορική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας . Η πρώτη του δουλειά σε ταβέρνα με ελληνική κουζίνα στο Κέμπριτζ, ακολουθούν το γαλλικό εστιατόριο «Café Rouge» ,  το «The One Bull»  και το «Meets summer house» (2 αστέρια Michelin) . Το 2020 επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ξεκινά να φτιάξει το δικό του εστιατόριο στον Πετεινό της Ξάνθης . Μου μιλάει με πάθος για την comfort κουζίνα : «θέλω μέσα από τα πιάτα μου να κάνω τον κόσμο να νιώθει όμορφα και να τους γεμίζω με ευχαρίστηση και θετικά συναισθήματα. Το έργο μας καθημερινό, σε καμιά περίπτωση πάντα εύκολο»

Επισκεφτήκαμε : πρόσφατα το γαστροκουτούκι «Μεζεδοτεχνήματα» στο Πετεινό της Ξάνθης , ένα ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο στέκι που σου προσφέρει την γοητευτική αύρα του χωριού και την τέρψη της comfort κουζίνας . Απλό , σύγχρονο και παρεΐστικο διαθέτει δέκα τραπέζια στη σάλα και άλλα τόσα στον εξωτερικό χώρο. Ξεκινήσαμε με τα ορεκτικά , πρώτη καταφθάνει η εντυπωσιακή και «πειραγμένη» μπουράτα , παναρισμένη σε σιμιγδάλι και πάνκο, τοποθετημένη επάνω σε πέστο βασιλικού με συνοδεία τραγανού προσούτο, ντοματίνια και πίκλες , ένα πιάτο εμπνευσμένο από την ιταλική κουζίνα. Ακολουθούν οι ρουστίκ τυρολουκουμάδες με γέμιση goat cheese , φιλαδέλφεια, δαμάσκηνα και θυμάρι , σερβιρισμένοι  επάνω σε πίκλες πατζαριού με μέλι και καρύδι . Η «νεωτερίζουσα» καβουρμαδόπιτα τυλιγμένη σε τορτίγια αντί για φύλλο με ξανθιώτικο γκαβουρμά, γκούντα, τυρί , κύβους ντομάτας και μανιτάρι μας ξελόγιασε !!! Η τάρτα λαχανικών εντυπωσιακή , με πολλές φρέσκιες πινελιές από το γαστρονομικό πνεύμα της εποχής μας , θρονιασμένη επάνω σε βελούδινο πουρέ αρακά με ισπανικό τσορίθο ,τυρί φέτα , δενδρολίβανο και μαρέγκα από μελάνι σουπιάς !!! Τις πιο αυθεντικές τηγανητές  πατάτες θα της βρείτε εδώ , ο Δημήτρης τις ονομάζει «τριπλομαγειρεμένες» , αφού τις βράσει για λίγο τις προτηγανίζει στους 140ο και πριν σερβιριστούν τις τηγανίζει δεύτερη φορά στους 200ο για να σχηματίσουν μια απίθανη τραγανή κρούστα.

Τα Κυρίως πιάτα :  Η καπνιστή χοιρινή tomahawk με πίκλες και μουστάρδα Dijon έχει μόνο φανατικούς φίλους  ο γύρος αυτό το πολυαγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων που έχει «ξεφτιλιστεί» στα ψητοπωλεία της χώρας , εδώ ο Δημήτρης το ανασταίνει και το απογειώνει γευστικά ,ντελικάτη λιπαρότητα και μελωμένη νοστιμιά   Το κοντοσούβλι του ήταν ομολογουμένως μια γευστική καλαισθησία ενώ το χειροποίητο μοσχαρίσιο σουτζουκάκι του ήταν αριστοτεχνικά ζυμωμένο και αρκούντως  αρτυμένο    Θα κλείσω με τις premium κοπές μοσχαρίσιου κρέατος που φέρνουν την υπογραφή του Καβαλιώτη κρεοτέχνη Νίκου Κεχαγιά ο οποίος πειραματίζεται πολλά χρόνια επάνω στην ωρίμανση κρεάτων, γιατί όπως υποστηρίζει το σιτεμένο κρέας έχει πιο βαθιά κρεάτινη νοστιμιά χωρίς να χάνει την ανυπέρβλητη γεύση του. Στα «Μεζεδοτεχνήματα» θα βρείτε την επική Dry aged Tomahawk (45 ημερών) του ενός κιλού και τριακοσίων γραμμαρίων και την αντίστοιχη σπαλομπριζόλα .Καλή σας όρεξη 

Tips :  Το Γαστροκουτούκι «Μεζεδοτεχνήματα» βρίσκεται  στο χωριό  Πετεινός της Ξάνθης , ώρες λειτουργίας το καλοκαίρι : 3:00μ.μ.12:00π.μ. , Τηλ. κρατήσεων : 2541 101046.

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου