Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στο Μισελενάτο εστιατόριο «Herve» του Ερβέ Προνζάτο στα Άνω Πετράλωνα

Κατ’ αρχάς: Η περιοχή των Άνω Πετραλώνων ήταν μια περιοχή η οποία πάντα την έκρυβε ο λόφος της Ακροπόλεως  και του Φιλοπάππου  από τα μάτια της υπόλοιπης Αθήνας . Για το λόγο αυτό μετά την Μικρασιατική καταστροφή του ’22  εγκαταστάθηκαν άστεγες οικογένειες προσφύγων στη περιοχή αυτή και για χρήση τους χρησιμοποιούσαν πρόχειρες κατασκευές από τσίγκο και πλίνθους που κατασκεύαζαν μόνοι τους . Έτσι δημιουργήθηκε μια συνοικία η οποία δεν απείχε καθόλου από την «συνοικία όνειρο» της ομώνυμης ταινίας  του Αλέκου Αλεξανδράκη . Η Συνοικία όνειρο γυρίστηκε ακριβώς στα μέρη αυτά που μέχρι και την δεκαετία του ’60 παρά το γεγονός ότι με την παρέμβαση της Βασίλισσας Φρειδερίκης  ένα μεγάλο μέρος της περιοχής οικοδομήθηκε με πέτρινα ομοιόμορφα σπίτια που δοθήκαν σε οικογένειες προσφύγων , ωστόσο όμως ούτε αυτό έλυσε το θέμα και υπήρχαν ακόμη οι γνώστες παράγκες . Για το λόγο αυτό χτίσθηκε ακριβώς στον Περιφερειακό του Φιλοπάππου η μεγάλη πολυκατοικία για να στεγάσει και τις υπόλοιπες οικογένειες  προσφύγων οι οποίες μέχρι και την δεκαετία του ’60 επιμέναν να μένουν στην περιοχή και να μη  μετακινούνται αλλού . Όταν  δόθηκε η λύση και η συνοικία άρχισε να αναβαθμίζεται , απέκτησε μικρά διώροφα και τριώροφα σπίτια και σε λίγο έγινε μια συμπαθητική συνοικία με καλή ρυμοτομία και πολύ προνομιακή θέση ακριβώς κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου. Με την μονοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και των δρόμων γύρω από την Αγίου Παύλου , τα Πετράλωνα αναβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο  και απέκτησαν ευκολότερη πρόσβαση. Ένας επισκέπτης μπορεί εύκολα να λοξοδρομήσει από το Θησείο και να βρεθεί στην οδό Τρώων όπου συγκεντρώνονται τα εστιατόρια και τα μαγειρεία των Πετραλώνων από τον ιστορικό «Οικονόμου» μέχρι και τα νεώτερα , όπως το μποέμικο γαλλικό εστιατόριο «Chez Lucien» , αλλά και πολλά άλλα τα οποία μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στις οδούς γύρω από αυτούς .

Παίρνοντας : την οδό Ακάμαντος  βγήκαμε στη Τριών Ιεραρχών , εκεί  στο ισόγειο μιας μονοκατοικίας της δεκαετίας του ’60 και δίπλα σε ένα βενζινάδικο  βρίσκεται «κρυμμένο» το εστιατόριο «Herve» που προσφάτως απέσπασε το πρώτο αστέρι Michelin . Πλησιάζοντας τη σιδερένια πόρτα του με δυσκολία διακρίνουμε αριστερά μια μικρή μπρούντζινη επιγραφή με το όνομα “Herve” ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα πληκτρολόγιο, όπου πληκτρολογούμε τον κωδικό που έχουμε πάρει με sms στο κινητό για να μπούμε στο εσωτερικό του. Τον Αύγουστο του 2020, ο chef  Ερβέ Προνζάτο, με τη συνεργασία του νέου και ταλαντούχου μάγειρα  Γρηγόρη Κική  και του Γιώργου Ευθυμόπουλου ( υπεύθυνο υποδοχής και φιλοξενίας) ξεκίνησαν τη λειτουργία του εστιατορίου μακριά από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας και δίπλα στη στάση του μετρό των Πετραλώνων.  Με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει ο κομψός πάγκος γαλλικού στιλ αλλά και ιαπωνικής έμπνευσης με αναπαυτικά σκαμπό-πολυθρόνες γύρω από την ανοιχτή κουζίνα όπου οι επισκέπτες  μπορούν να παρακολουθήσουν τους σεφ επί το έργον και αν τους ρωτήσετε κάτι σχετικά με τα πιάτα  που δημιουργούν , με χαρά σας εξηγούν την προετοιμασία τους λεπτομερώς. Η διακόσμηση λιτή χωρίς υπερβολές , κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα και ο χαμηλός  φωτισμός , στους τοίχους βρίσκονται διάσπαρτα έργα graffiti καλλιτεχνών και στο βάθος …..μια μικρή αυλή που έχει διακοσμηθεί κατάλληλα με κάθετους κήπους.  

Η κουζίνα :  επικεντρώνεται σε ένα ενιαίο μενού γευσιγνωσίας 16 σταδίων που περιλαμβάνει fusion πιάτα επηρεασμένα από τη γαλλική, την ασιατική και την ιταλική κουζίνα , αλλάζει δε ανάλογα με την εποχή. Βέβαια στο μενού υπάρχει ανάλογος χώρος και για τους χορτοφάγους . Παίρνουμε τη θέση μας και δίπλα στο πιάτο υπάρχει ένας  φάκελος κλειστός με βουλοκέρι και τη σφραγίδα του εστιατορίου , περιέχει το μενού γευσιγνωσίας που θα ακολουθήσουμε. Καθώς τα πιάτα πάνε και έρχονται , υπάρχει ένα κενό πέντε λεπτών ανάμεσα τους για να μπορούμε να θαυμάσουμε το εικαστικό στήσιμο τους και να τα φωτογραφίσουμε. Το highlights όσων δοκίμασα ήταν το αυγό ορτυκιού σε ένα εξαίσιο φρικασέ με σπανάκι , λάδι άνηθου , αφρό αυγολέμονου , στο οποίο αν θέλετε με μια έξτρα χρέωση (€22) σας προσθέτουν χαβιάρι, ένα πιάτο με απίστευτο γευστικό βάθος και ισορροπημένη σπιρτάδα . Ακολούθησε το φιλέτο από λαυράκι μέσα σε ροδόνερο, λαχανικό ραβέντι και πράσινο τσίλι , η πέστροφα με αγγούρι, Roku gin & tonic μια ιαπωνική συνταγή που αποτίει φόρο τιμής στην ασιατική κουλτούρα από όπου ο chef  Ερβέ Προνζάτο αντλεί την έμπνευση του. Δυνατά πιάτα όμως ήταν ο μπακαλιάρος με λαγόχορτο, μια ταιριαστή σάλτσα σελινόριζας και king oyster , απίστευτη μαγειρική φινέτσα , καθώς και το μελωμένο ορτύκι με κολοκύθα, μύρτιλο , χουρμά, αρμπαρόριζα και πιπέρι , ετερόκλητα τα υλικά που επέλεξε ο σεφ αλλά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα. Το δείπνο μας ολοκληρώθηκε με mignardises αυτές τις υπέροχες γλυκές μπουκίτσες (μία σοκολατένια , μία λεμόνι και μια φράουλα) , γλυκό σύκο με βανίλια, εσπεριδοειδή και καραμέλα, το αχλάδι αλλιώς με amaretto, pecan και sabayon , αλλά και γιαουρτάκι με εξαίσιο γιούζου και μέλι. Πανάξιο το πρώτο αστέρι Michelin που κέρδισε το εστιατόριο του Ερβέ Προνζάτο.                    

Tips :  HerveFine Dining Restaurant, Τριών Ιεραρχών 170, Άνω Πετράλωνα ,  Τηλ. κρατήσεων : 21 0347 1332 . 


Who is who: Σαράντα χρόνια πορείας στις κουζίνες έχει διανύσει ο Ερβέ Προνζάτο, ο Γάλλος μάγειρας που οι νεότεροι αποκαλούν δάσκαλο αλλά ο ίδιος δηλώνει πάντα μαθητής. Ο chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Hervé στα Πετράλωνα, ξεκίνησε το μαγειρικό του ταξίδι σε αστεράτα εστιατόρια της Γαλλίας, ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και το ’90, ενώ δούλευε στο Λονδίνο, αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του ξενοδοχείου Inter Continental και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Δεν είχε δει άλλωστε ποτέ την Ακρόπολη από κοντά, θα πει γελώντας. Έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το 2013 για να ξαναγυρίσει έξι χρόνια αργότερα και να στήσει το δικό του εστιατόριο. 

 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου