Το 1958 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Νίκος Ευστρατίου (πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη) ο οποίος πέρα από την απόσταξη του ούζου επεκτείνεται και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά όπως το κονιάκ, τα λικέρ, ενώ είναι ο πρώτος που εμφιαλώνει την δημοφιλή ρετσίνα Σπάτων την εποχή εκείνη. Το 1969 δεκαοκτώ μικροί ποτοποιοί της Καβάλας , στην πλειοψηφία τους γόνοι προσφυγικών οικογενειών , ενώνουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις οικονομικές δυνάμεις τους και ιδρύουν της Ένωση Ποτοποιών Καβάλας (ΕΝΠΟΚΑ), το 1972 βγαίνει η άδεια απόσταξης και αρχίζει η παραγωγή των πρώτων προϊόντων , της ρετσίνας «Crystal» και το ούζου «Vero». Το απόσταγμα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια , θα γίνει ένα ευγενικό και γλυκόπιοτο ούζο με την προσθήκη αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών και θα μετονομαστεί σε ούζο «Έξτρα» .
Το 2008 ο Βασίλης Ευστρατίου χημικός και αποσταγματοποιός 3ης γενιάς αποχώρησε από την ΕΝΠΟΚΑ και ίδρυσε την Ποτοποιία Νομού Καβάλας «Το δικό μας» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι σύγχρονος και προσαρμοσμένος σε όλες της απαιτήσεις τόσο από πλευράς υγιεινής, όσο και από πλευράς διασφάλισης ποιότητας . Η γραμμή παρασκευής και εμφιάλωσης σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για πιστοποίηση ISO. Παράγεται «το δικό μας» ούζο και τσίπουρο (από Μοσχάτο Αμβούργου), κονιάκ και λικέρ με γεύσεις μαστίχας, τριαντάφυλλου, μπανάνας και κουαντρό. Στο «δικό μας ούζο» ο Βασίλης Ευστράτιου ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή του παππού του, την οποία διαφοροποιεί μερικώς στο στάδιο της απόσταξης, προσθέτοντας μάραθο αντί για γλυκάνισο και δυο νέα μυρωδικά. Η απόσταξή του κράτησε πέντε ώρες στους παραδοσιακούς άμβυκες και προέκυψε ένα καλοδουλεμένο , ευχάριστο , απαλό και αρωματικό ούζο. Οι Καβαλιώτες από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά, ζητούν το «δικό μας», εύγευστο και μοναδικό ούζο, που έρχεται από παλιά και συναντά το απαιτητικό σήμερα, που έχει να ανταγωνισθεί δεκάδες άλλα του είδους. Και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να κερδίσει το μεγάλο κοινό του νομού και της περιφέρειας.
Τips : Ποτοποιία Νομού Καβάλας , Αμυγδαλεώνας Καβάλας, Τηλ: (25106) 22726, www.ouzotodikomas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου