Κατ’ αρχάς ☛ Είναι μια after dinner
"Imperial
Stout" που ζύμωσαν οι ιδιοκτήτες της Πρότυπης Μικροζυθοποιίας
Θεσσαλονίκης. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η μπύρα αυτή παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία για τον τσάρο Peter the Great !!! Είναι μια αρωματισμένη, σκουρόχρωμη μπίρα που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ισορροπιών γεύσης και αρωμάτων και με υψηλότερο αλκοόλ από τις παραδοσιακές αγγλικές stouts. Αυτές οι μπύρες έχουν γεύσεις και γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καφέ και μαύρης σοκολάτας.
Συγκεκριμένα ☛ τα παιδιά της Θεσσαλονικιώτικης ζυθοποιίας “Sknipa”
έφτιαξαν μια μαύρη μπίρα, απαστερίωτη
και αφιλτράριστη με υψηλό αλκαλικό βαθμό. Με την αργή ωρίμανση της για 10 μήνες
σε δρύινα βαρέλια (όπου έχει ωριμάσει ξινόμαυρο κρασί του Αποστόλη Θυμιόπουλου)
ενισχύεται σε αρώματα και γεύσεις. Παράγεται με μεγάλη ποσότητα διαφορετικών
καβουρδισμένων βυνών, και μη, σιταριού και κριθαριού, μέτρια ποσότητα λυκίσκου
και αφροζυμωτή μαγιά, χωρίς προσθήκη
ζάχαρης.
Χαρακτηριστικά ☛ Είναι η ιδανική μπύρα επιδόρπιο μετά το δείπνο, μην σας ξεγελάσει η ελαφριά γλυκόπικρη γεύση της , γιατί η μπύρα αυτή είναι για δυνατά «ποτήρια» αφού η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ φτάνει τους 12% βαθμούς. Είναι κρεμώδης στο στόμα, με μεγάλη επίγευση και πλούσια αρώματα σοκολάτας εσπρέσο και φρούτων του δάσους . Σερβίρετε ιδανικά στους 13ο-16ο C , ενώ έχει την δυνατότητα ωρίμανσης για πολλά χρόνια στο κελάρι μια κι αυτή η μπύρα εξελίσσεται όσο μένει μέσα στη φιάλη . Επέλεξα να δοκιμάσω την μεγάλη
"Imperial
Stout" και έκανα το λάθος
να την πιώ μόνος μου οπότε καταλαβαίνετε
τι έγινε μετά ζαλίστηκα αρκετά .
Συνδυάσαμε ☛ Τα πλούσια και πολύπλοκα αρώματα της «Imperial Stout» ιδανικά με τέσσερις υψηλής ποιότητας Γαλλικές σοκολάτες Valrhona η οποία για έναν αιώνα δημιούργησε μια σειρά από μοναδικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα, τελειοποιώντας τις τεχνικές της για την ενίσχυση της γεύσης των σπάνιων κόκκων κακάου. Επιλέξαμε την Caraibe Noir που συνδυάζει τη σοκολάτα Grand Cru Caraibe με ιταλικά καβουρδισμένα φουντούκια , την κουβερτούρα Abinao με τις δυνατές συγκινήσεις όπως η έντονη πικράδα αλλά και οι ισχυρές τανίνες. Ακολούθησε μια Blanc Ivoire Raspberry με λευκή σοκολάτα Ελεφαντοστούν και βατόμουρα , ένας επιδέξιος συνδυασμός γλυκύτητας και οξύτητας, ενώ για το τέλος αφήσαμε την Jivara Lait Pécan, μια δελεαστική σοκολάτα γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και τραγανά καραμελωμένα κομμάτια πεκάν. Η δεύτερη επιλογή μας ήταν τα εξαίσια τρουφάκια που έφτιαξε ο Καβαλιώτης pastry chef Θεόδωρος Καπάκουλακ (ζαχαροπλαστείο “Charlotte”) με δυο είδη σοκολάτας Valrhona , την Guanaja με 70% περιεκτικότητα σε κακάο και την Caraibe με 66% , πρόσθεσε φίνο πευκόμελο Θάσου και απαλές υφές από πιπεριά τσίλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου