☛ Ο
Δημήτρης Βαμβακάς το 2019 ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρες ως νομάδας-ζυθοποιός
με την πρώτη του ζύμωση να είναι η Valsamo, μια Ale φτιαγμένη από
ποιοτικές βύνες , παραδοσιακούς λυκίσκους, Σαμιώτικο μέλι και σπόρους κορίανδρου.
Το 2023 πραγματοποιήθηκε το όνειρο του Δημήτρη και απέκτησε στο κέντρο του
Πυθαγορείου ένα μικρό και υπερσύγχρονο ζυθοποιείο. Το ζυθοποιείο αυτό
στεγάζεται σ’ ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο κι ο επισκέπτης μπορεί να
δοκιμάσει όχι μόνο όλες τις μπύρες που παράγει το ζυθοποιείο, αλλά και να τις
συνδυάσει με τα αντίστοιχα εδέσματα που μαγειρεύει ο ίδιος ο ζυθοποιός. Γιατί ο
φίλος μας Σαμιώτης ζυθοποιός αντιμετώπισε
την παραγωγή της μπίρας με μεγάλη σοβαρότητα και βαθιά αγάπη, κατάφερε να
ζυμώσει μπίρες με διακριτικά αρώματα, αφιλτράριστες και πολύπλοκες επιγεύσεις.
Παράλληλα «έδεσε» τις νέες μπύρες με τις γεύσεις , αφού δεν ξεχνά τη πρώτη του αγάπη
τη μαγειρική και με συνοδοιπόρους σε
αυτήν τη προσπάθεια τη σύζυγό του Ειρήνη και τον αδερφό της Σταμάτη κατάφεραν
να πετύχουν την ποικιλία σε μπύρες και εδέσματα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο
ταλαντούχος Δημήτρης Βαμβακάς (συμμετείχε στο Master chef 2 όπου έφτασε μέχρι τους 20 φιναλίστ και
στη συνέχεια αποχώρησε οικειοθελώς) μεγαλουργεί, αφού χειρίζεται με ιδιαίτερη άνεση μια διεθνή
γκάμα πρώτων υλών, δημιουργώντας νόστιμες και ντελικάτες γεύσεις, με εμφανείς
τις διεθνείς και κυρίως ασιατικές επιρροές. Όποιοι φθάσετε μέχρι τις εγκαταστάσεις
της Samos
beer μη διστάσετε να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια
του και στο αλάνθαστο κριτήριό του, απολαμβάνοντας ένα ξεχωριστό food and beer pairing που θα ετοιμάσει για εσάς.
☛ Εμείς το κάναμε χωρίς δισταγμό και απολαύσαμε τις σπουδαίες καλοφαγικές του προτάσεις, συνοδευόμενες αριστοτεχνικά με τις αντίστοιχες μπύρες που παράγει. Ξεκινήσαμε μ’ ένα επικό διπλό burger το «patty melt» (από τα highlights του μαγαζιού), με χειροποίητη σος , λιωμένο τυρί , καραμελωμένα κρεμμύδια , σε τηγανισμένο στο βούτυρο ψωμί, που «έδεσε» γευστικά με μια πικρή και γεμάτη φρουτώδη χαρακτήρα West coast IPA (Αμφίλησος). Μας ξάφνιασε ευχάριστα η πρωτότυπη πίτσα καρμπονάρα που φτιάχνει ο σεφ , με μπόλικο τυρί, μανιτάρια, μπέικον , προκλητικές τυρένιες άκρες και μπόλικη αγάπη , την συνδυάσαμε ιδανικά με μια ολόφρεσκη και ευκολόπιοτη μπύρα New England IPA (Όνειρα). Ακολούθησε ένα μελωμένο Classic double smash burger με σος μαγιονέζας, λιωμένο τυρί , πίκλες , σε δικό του ψωμάκι μπριός και χειροποίητες τηγανητές πατάτες, που το αγκάλιασε παιχνιδιάρικα η lager Pilsner ( Ιχώρ), μια μπύρα που η γοητεία της είναι η απλότητα της ζύμωσης της. Κάποια στιγμή κοιταχθήκαμε όλοι στα μάτια και αναρωτηθήκαμε αν πρέπει να συνεχίσουμε, η απάντηση βέβαια ήταν ομόφωνα ναι!!! Καταφτάνει στο τραπέζι το burger τηγανητού κοτόπουλου (SBFC) με ντομάτα, σος , πίκλες και μαρούλι σε δικό του ψωμάκι μπριός και χειροποίητες πατατούλες. Η απόλυτη αμερικανιά του Νότου συνδυάστηκε αρμονικά με μια απαλή, δροσιστική και αφιλτράριστη μπύρα σίτου Weiss (Επίκουρος).
☛ Η συνέχεια γράφτηκε μ’ ένα πικάντικο και αυθεντικό double smash burger με σος μαγιονέζας , λιωμένο τυρί , sriracha , jalapenos , ντομάτα σε ψωμάκι μπριός και πατατούλες (αγαπώ τα smash γιατί είναι λεπτά, τραγανά, ζουμερά και γεμάτα γεύση) , εδώ ήπιαμε μια New England IPA (Cosmos) που μας πρότεινε ο Δημήτρης. Πιστέψτε με ήταν ιδανική για την περίσταση. Κλείσαμε με Σαμιώτικα λουκάνικα(το ένα με χοιρινό και πράσο, το άλλο με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας , γραβιέρα και λιαστή ντομάτα)και με ιδανικό ταίριασμα την ξανθούλα και μερακλίδικη Weiss ( Επίκουρος). Όταν επισκεφτείτε στο Πυθαγόρειο το taproom της ζυθοποιίας που «εξ ορισμού είναι το δωμάτιο με βρύσες μπίρας» θα βρείτε πολλές φρέσκες μπίρες κατευθείαν από την δεξαμενή . Η αλήθεια είναι πως οι craft μπίρες που παράγονται από τους μικροζυθοποιούς είναι πιο περίπλοκες και πιο αρωματικές , ενώ ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες γιατί είναι φρεσκοζυμωτές , απαστερίωτες και αφιλτράριστες. Θα γευτείτε απίθανες συνταγές όπως , Black Lager (Ιταμός), West Coast IPA (Ίμβρασος) , Lager (Σάμιος) , Irish Stout (My Goodness) , Golden Ale (Golden Jackal) , Pilsner (Ιχώρ) , New England IPA(Όνειρα). Το φινάλε στο γεύμα γράφτηκε μ’ ένα υπέροχο γλυκάκι το pizookie , σοκολατένιο cookie μεγάλων διαστάσεων με μια μπάλα παγωτού από πάνω και σος σοκολάτας. Δώσαμε ραντεβού για του χρόνου !!!
Tips : Ζυθοποιείο και Taproom , διεύθυνση : Πυθαγόρα & Δεσπότη Κυρίλλου, Πυθαγόρειο, Σάμος , τηλ: 6974 568 309.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου