Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Στάση στην Βέφα της συνοικίας Φατίχ για να δοκιμάσουμε το νόστιμο ρόφημα μπόζα που φτιάχνει ο Χατζή Σαντίκ

   Έμαθα για το ρόφημα της μπόζας διαβάζοντας το βιβλίο του μεγάλου Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ «Κάτι παράξενο στο νου μου» όπου  αφηγείται την ιστορία ενός πωλητή μπόζας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Για όσους δεν γνωρίζουν τη μπόζα να σας πούμε ότι είναι ένα παχύρευστο και γλυκόξινο ποτό χωρίς αλκοόλ , φτιαγμένο από ζυμωμένο σιτάρι ή κεχρί , και σερβίρετε με καβουρδισμένα ρεβίθια και λίγο κανέλα. Στην Βέφα μια από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούσαν η βασιλική αυλή, οι αριστοκρατικές οικογένειες και οι γραφειοκράτες της εποχής , υπάρχει ένα μικρό μαγαζί από το 1870 που ονομάζεται “Vefa Bozacısı”.  Είναι προσεκτικά διατηρημένο, με την old fashion σάλα του να αποπνέει μια νοσταλγική ατμόσφαιρα , ενώ την εικόνα συμπληρώνει το παλιό ξύλινο μπαρ και οι μαρμάρινοι πάγκοι. Τα ράφια του καταστήματος είναι γεμάτα με φιάλες μπόζα διανθισμένες με παλιές φωτογραφίες της Πόλης . Στους τοίχους θα δείτε φωτογραφίες διάσημων ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί το «Vefa Bozacısı» για να δοκιμάσουν το ρόφημα, σε κεντρικό σημείο μάλιστα φυλάσσεται το ποτήρι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ όταν επισκέφθηκε το κατάστημα το 1937. Η μπόζα είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και φιλοξενεί ωφέλιμα βακτήρια τροφίμων, ως εκ τούτου, πωλείται σε αεροστεγή συσκευασία και σε γυάλινα μπουκάλια. Να σημειώσουμε πως η μπόζα συνεχίζει να υφίσταται ζύμωση και μέσα στη φιάλη γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα. Περιέχει πολλές βιταμίνες , γαλακτικό οξύ , είναι χωρίς γλουτένη και κατάλληλη για ασθενείς με κοιλιοκάκη. Η εποχή της μπόζας ξεκινά κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο .   

Info : “Vefa Bozacısı” , Molla Hüsrev, Vefa Cd. No:66, 34134 Fatih, İstanbul, Τηλ: +90 212 519 49 22.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου