Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

Αυθεντικά εξαίσια μεζεδάκια στο εστιατόριο «Mezme» στη γειτονιά Κουρτουλούς (Ταταύλα) της Κωνσταντινούπολης

 Βρεθήκαμε στο Κουρτουλούς αυτές τις ημέρες μια γειτονιά με πλούσια ελληνική και πολυπολιτισμική ιστορία, αλλά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στη περιοχή του Σισλί στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Παλιά ονομαζόταν Ταταύλα που σημαίνει «στάβλοι» στα ελληνικά , ήταν για σχεδόν τέσσερις αιώνες η καρδιά της εργατικής τάξης των Ελληνορθόδοξων της Πόλης . Η Ελληνική κοινότητα μάλιστα ήταν από τις πιο δραστήριες της Πόλης , είχαν ιδρύσει Παρθεναγωγείο , Αρρεναγωγείο  , Αστική Σχόλη και τον Αθλητικό Σύλλογο Κουρτουλούς. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά όπου καταστράφηκαν πολλά σπίτια και καταστήματα ο ελληνικός πληθυσμός άρχισε να μειώνεται και η περιοχή να αλλάζει πληθυσμιακά με την εγκατάσταση αλλοεθνών μεταναστών. Ύστερα από χρόνια παρακμής και εγκατάλειψης , κάτι άρχισε να αλλάζει  στην  γειτονιά,  νέες κατοικίες άρχισαν να χτίζονται και καινούργια εστιατόρια, μπαρ και καφέ να ξεφυτρώνουν παντού. Ένα από αυτά είναι το “Mezme” ένα μικρό και γοητευτικό εστιατόριο που άνοιξε πρόσφατα με νέα διεύθυνση και η φήμη του εξαπλώθηκε αμέσως σε όλη τη Πόλη για τους υπέροχους αυθεντικούς  μεζέδες που φτιάχνει και ενθουσιάζουν τον κόσμο . Όλο κι όλο δέκα τραπεζάκια, η σάλα φωτεινή και φιλόξενη , το προσωπικό ευγενικό και η κουζίνα «φορμαρισμένη» βγάζει τα πιο εθιστικά μεζεδάκια.    

    Τα πιάτα προσγειώνονται στο τραπέζι μας και μας μεταφέρουν μια ανθρώπινη ζεστασιά , άπειρα συναισθήματα φιλίας και ανατολίτικη μαεστρία. Με πρώτη και καλύτερη τη μουχαμάρα (muhammara) ένα πικάντικο και αρωματικό ντιπ κόκκινης πιπεριάς με καρύδια, που προέρχεται από το Χαλέπι της Σύριας , μια δημοφιλής σαλάτα στη λεβαντίνικη και τουρκική κουζίνα, που εδώ σερβίρετε ως μεζές, αλειμμένο σε ψωμί ή ως συνοδευτικό , ο μάγειρας έχει νεωτερίσει τον μεζέ προσθέτοντας παρθένο ελαιόλαδο και μελάσα ροδιού. Το μουταμπάλ (mutabbal) είναι ένα άχαστο Λιβανέζικο ντιπάκι με ψητή μελιτζάνα, ταχίνι, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Για το αρμένικο Topik θα σας πω ότι το δοκίμασα πρώτη φορά και μου άρεσε , στην ουσία είναι ένα χορτοφαγικό κεφτεδάκι φτιαγμένο από ζύμη ρεβιθιών και πατάτας. Η θεϊκή λακέρδα του είχε την αυθεντική γλύκα της Κωνσταντινουπολίτικης συνταγής , την  προμηθεύονται από έναν ιχθυοπώλη στα Ψαμάθεια μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης και την σερβίρουν με κόκκινο κρεμμύδι και άνηθο. Η πατατοσαλάτα του ήταν εξαίσια φτιαγμένη με μουστάρδα, μαγιονέζα και άνηθο, αλλά και η πικάντικη τραγανότητα της φρέσκιας γλιστρίδας ταίριαζε τέλεια με το γιαούρτι και το σκόρδο να προσθέτει την έξτρα ένταση. H φάβα είναι ένας ιδανικός μεζές για τη ρακή , στο «Mezme» την σερβίρουν με άνηθο, τον οποίο άλλοι διστάζουν να προσθέσουν. Θα κλείσουμε με την βελούδινη τυροκαυτερή (girit ezmesi) που έχει σαν βάση το λευκό τυρί, αναμεμειγμένο με άλλα υλικά όπως ελαιόλαδο, καυτερή πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό και φιστίκι Αιγίνης. Θα ξανάρθουμε σύντομα στο «Mezme» γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας.

Info : «Mezme» ,  Poyraz Sokak 26/D , Bozkurt Mahallesi, Şişli , ώρες λειτουργίας : Δευτέρα- Σάββατο: 11:00 - 21:00 , τηλ: (+90) 541 3666266.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου