Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Το οικογενειακό εστιατόριο «Kavurmacı Goze» στο Φατίχ σερβίρει μόνο ένα πιάτο , καβουρμά με μυρωδάτο πιλάφι και αϊράνι με μέντα και τσίλι

     Το «Kavurmacı Goze» είναι ένα μικρό οικογενειακό εστιατόριο με πέντε μόνο τραπέζια φωλιασμένο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης , ειδικεύεται αποκλειστικά και μόνο στο μαγείρεμα του καβουρμά που αποτελεί το αγαπημένο πιάτο των Τούρκων. Προσφέρει ένα απλό αλλά χορταστικό πιάτο με τρυφερό μαγειρεμένο βοδινό κρέας που σερβίρετε κατόπιν επιλογή σας με πιλάφι ή πλιγούρι. Το κατάστημα δεν το ήξερα , με οδήγησε στα ίχνη του το άρωμα της ψημένης πίτας που φτιάχνει στο ξυλόφουρνο και διαχέεται στον αέρα, τραβώντας την προσοχή των περαστικών. Στην είσοδο του εστιατορίου μπροστά από τον φούρνο στέκεται ο χαμογελαστός μάγειρας Χουσεΐν , δίπλα του έχει τρία χάλκινα σκευή , το πρώτο είναι γεμάτο με καβουρμά που τον φτιάχνει από μοσχαρίσιο κρέας και τον μαγειρεύει σε φωτιά με ξύλα για αρκετές ώρες στο δικό του λίπος και τους χυμούς του. Τα άλλα δυο περιέχουν αφράτο πιλάφι και πλιγούρι, αμφότερα είναι μαγειρεμένα σε βούτυρο και ένα ειδικό μείγμα μπαχαρικών που δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο του. Κάθε φορά που άνοιγε το καπάκι από το χάλκινο σινί η εκμαυλιστική μυρωδιά των πιλαφιών με το φρέσκο βούτυρο και τα μυρωδικά  έμπαινε  στα ρουθούνια μου και τρύπωνε στα βάθη της ψυχής μου!!! Το τέλειο συμπλήρωμα στα γευστικά πιάτα που θα δοκιμάστε είναι το ξεχωριστό αϊράνι που φτιάχνει ο Χουσεΐν και ξεφεύγει από την πεπατημένη , προσθέτει στο μείγμα ψιλοκομμένη μέντα και πικάντικη πράσινη πιπεριά, μου άρεσε και παρήγγειλα δεύτερο. Η ατμόσφαιρα στο «Kavurmacı Goze» είναι ζεστή και φιλόξενη όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες ,  το προσωπικό ευγενικό και χαμογελαστό , βέβαια η συνεννόηση στην αγγλική γλώσσα δεν ήταν και η καλύτερη.

Info : «Kavurmacı Goze» , Hobyar, Zaman Hanı, Fındıkçı Remzi Sk. No: 5 D:B, Φατίχ , Κωνσταντινούπολη, τηλ: +90 5325-078-038.

  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου