Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Γύρω από την σχάρα.….στο εστιατόριο " ZUBEYIR Ocakbasi "

 




Το εστιατόριο  
Zubeyir   Ocakbasi”  που  στα τουρκικά  σημαίνει  "γύρω από τη σχάρα "  καταλαμβάνει δύο ορόφους  σε ένα ιστορικό κτίριο κοντά στον πεζόδρομο Istiklal  Cadessi, στη συνοικία  Beyoglu .   Είναι η απάντηση της Τουρκίας  στα «μοδάτα» σούσι μπαρ που έχουν κατακλύσει όλη την Ευρώπη , γύρω λοιπόν από την σχάρα  με τα κάρβουνα υπάρχει ένας πάγκος με λίγες διαθέσιμες θέσεις  όπου ο επισκέπτης απολαμβάνοντας το  φαγητό του  παρακολουθεί τον  σεφ να ψήνει τα κεμπάπ και τα παϊδάκια   στα κάρβουνα . Ενημερωτικά να σας πούμε ότι ο σεφ του εστιατορίου  κατάγεται από την πόλη  Βαν της  Ανατολικής  Τουρκίας , και  είναι φημισμένος  για  τα εξαιρετικά ψητά κρέατα του που είναι  ιδιαίτερα χυμώδη , αρωματικά  και εύγευστα. Τα γεύματα στο  Zubeyir  αρχίζουν πρώτα με ένα  γύρο από  εκλεκτά μεζεδάκια,  έρχεται ο σερβιτόρος  με τον δίσκο και σε αφήνει να διαλέξεις . Μια ιδιαίτερη  γεύση που μας εντυπωσίασε ήταν η σαλάτα-αλοιφή  από πουρέ κολοκύθας και  γιαουρτιού . Στη συνέχεια  ο σερβιτόρος μας πρότεινε  να δοκιμάσουμε  δυο ξεχωριστές  σαλάτες τη  gavur dagi – που αποτελείται από διάφορα  χόρτα, και  ντομάτες τα οποία μαρινάρουν με μια  πικάντικη σάλτσα  ροδιού  , και  την isot (κόκκινη πιπεριά ψημένη  στη σχάρα με συνοδεία γιαουρτιού και σκόρδου ) . Όταν φτάσετε στο κυρίως πιάτο σας προτείνουμε  ανεπιφύλακτα να διαλέξετε  το κεμπάπ Άδανα ( πικάντικος αρνίσιος  κιμάς ζυμωμένος με  κόκκινο πιπέρι και κάποια άλλα δικά τους μπαχαρικά  )  , το  Kanat (φτερούγες κοτόπουλου) το  Tarak (αρνίσια  παϊδάκια) ,  και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το πιάτο  Koç yumurtasi  που είναι οι ψημένοι  όρχεις κριαριού ……τα αμελέτητα που λέμε εμείς εδώ στην Ελλάδα  .

Διεύθυνση : Istiklal Cad - Bekar Sok. No:28, Tel: 212-293-3951 , όπως κατεβαίνετε από την πλατεία Ταξίμ θα ακολουθήσετε τη δεξιά πλευρά της Ιστικλάλ τσαντεσί και αφού περπατήσετε περίπου 50 μέτρα θα ακολουθήσετε τα στενο- σόκακα της για να βρείτε την ταβέρνα “Zubeyir Ocakbasi”
  





2 σχόλια:

  1. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ ΚΡΙΑΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΑΛΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ , ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή