Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Σαλιγκάρια με λιγκουίνι : Μια μακαρονάδα διαφορετική από τις άλλες !!!!

Info : Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι  τρελαίνονται για τα σαλιγκάρια, θα τα βρεις  στο μενού  πολλών γκουρμέ εστιατορίων να τα σερβίρουν συνήθως  με σκορδοβούτυρο  σαν ορεκτικό . Εδώ στην Ελλάδα παρότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά, αμινοξέα και λιπαρά οξέα δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλή. Θα τα βρεις δύσκολα στο μενού κάποιας ταβέρνας , αλλά στη Κρήτη τα πράγματα είναι διαφορετικά , τα  εστιατόρια μαγειρεύουν σαλιγκάρια με τσιγαριαστά χόρτα  ή τηγανίζουν τους χοχλιούς  με ξύδι και δενδρολίβανο. Μάλιστα ύστερα από έρευνες που έγιναν στο νησί  τα σαλιγκάρια  κρίθηκαν ως ένας από τους θετικούς παράγοντες για την μακροζωία και βιωσιμότητα των κάτοικων της Κρήτης αφού διαθέτουν  ευεργετικές ιδιότητες όπως πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα, φώσφορο και μαγνήσιο .  Ένα πάντως είναι σίγουρο τα σαλιγκάρια αποτελούν μία από τις αρχαιότερες και πιο θρεπτικές τροφές τις οποίες κατανάλωνε ο άνθρωπος , αρχής γενομένης  από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι την ρωμαϊκή αυτοκρατορία .

                Σαλιγκάρια με μακαρόνια


Αυτές τις μέρες μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω σαλιγκάρια με μακαρόνια , ήταν μια  εξαίσια πρόταση του Νίκου Χαραλαμπίδη (ιδιοκτήτη του μεζεδοπωλείου "Παραλιακόν") . Ο Νίκος εκτέλεσε μια συνταγή δική  του και μου άρεσε πολύ  , χρησιμοποίησε λιγκουίνι  ενώ τα υλικά του ήταν απλά και περιεκτικά , λιαστή ντομάτα , ελιές Θάσου , μαϊντανό , αλάτι και πιπέρι καγιέν  . Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ζυμαρικά με τα σαλιγκάρια είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που μέχρι  σήμερα  δεν είναι πολύ διαδεδομένος στις εγχώριες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων . Προσωπικά πάντως σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή , η οποία μάλιστα είναι και νηστίσιμη .    


 





2 σχόλια:

  1. Ο Νίκος δημιούργησε, με πολύ μεράκι και φαντασία! όλα τα πιάτα ήταν υπεροχα! και τα σαλιγκάρια με λιγκουίνι ξεχωριστά! Ευχαριστούμε Στάθη για την πρόσκληση σε γέυμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγω σας ευχαριστώ Γιώτα , στα επόμενα λοιπόν που θα έρθουν !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή