Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Καλκάνι ένας υπέροχος ψαρομεζές



Info :  Το Καλκάνι είναι  ένα πολύ δυσεύρετο ψάρι στη περιοχή μας , κάποιες φορές (μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού )   αλιεύεται τον χειμώνα  στα νησιά του βορείου Αιγαίου (Σαμοθράκη Θάσο και Λήμνο) , καμιά φορά ξεπέφτουν μερικά  στα δίχτυα του ψαρά  στα ανοιχτά της Θάσου . Μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα μόνο που είναι πιο ρομβοειδές ,μεγαλύτερο σωματικά και έχει στην ράχη μικρές σκούρες και άσπρες κηλίδες. Το κρέας του είναι άσπρο και νόστιμο  και πολύ ωφέλιμο για τα λιπαρά  του . Το καλκάνι  turbot  στα γαλλικά  μαγειρεύεται στην Ευρώπη μ’ ένα ανορθόδοξο τρόπο για εμάς τους Έλληνες  με προσθήκη κρέμα γάλακτος και  μανιταριών!!! Το καλκάνι (είναι η τούρκικη ονομασία  του ) του Βοσπόρου είναι ο βασιλιάς των ψαριών  και οι γείτονες μας το μαγειρεύουν στη  Κωνσταντινούπολη  με δυο τρόπους  οι οποίοι υιοθετηθήκαν και στην ελληνική κουζίνα . Ολόκληρο το ψάρι αφού το χαράξουν το ψήνουν  στα κάρβουνα ή κομμένο φέτες στο τηγάνι . Το καλκάνι να ξέρετε είναι ακριβός ψαρομεζές  και στη γείτονα χώρα όποια ταβέρνα κι αν επιλέξετε να πάτε δεν θα πληρώσετε λιγότερα  από 50 ευρώ το άτομο . 

                  ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ  ΤΟΥ 

Δοκιμάσαμε πρώτα το καλκάνι τηγανητό σε φέτες , η ζουμερή του σάρκα ήταν κλεισμένη μέσα σε μια υπερτραγανή κρούστα και  ισορροπούσε υπέροχα με τα καραμελωμένα (βραστά) άγρια χόρτα που το συνόδευαν . Τη δεύτερη  φορά ήταν ψημένο υπέροχα στα κάρβουνα , το ανέδειξε βέβαια και η λεμονάτη σπιρτάδα μιας απίθανης σος που ετοίμασε ο chef  για να το συνοδέψει από φρεσκοκομμένα λεμόνια, δενδρολίβανο , πιπέρι Καγιέν ,ελαιόλαδο, πιπεριές φλωρίνης , ενώ δεν μας αποκάλυψε τα υπόλοιπα συστατικά της !!!!

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου