Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Βιολογικός Οίνος Παγγαίου : Μια ενδιαφέρουσα άφιξη στον οινικό χάρτη της Καβάλας


 INFO : H δοκιμή μιας υπέροχης  μαλαγουζιάς με πολύ πλούσια αρώματα φρούτων  που ήπια σε παρέα φίλων , ήταν η αρχή του νήματος για να ανακαλύψω μια καινούργια οινοποιία που εδρεύει στο Σιδηροχώρι του Παγγαίου . Το πλατύ κοινό δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της , πλην μιας μικρής μερίδας ανήσυχων ανθρώπων που αγαπούν το κρασί. Στη περσινή έκθεση τροφίμων και ποτών (Detrop) επισκέφτηκα τo περίπτερο της εταιρείας  όπου ενημερώθηκα  για την πορεία της ενώ   δοκίμασα και τα κρασιά που παράγει .  Η «Παγγαίον Α.Ε»  δραστηριοποιείται από το  2009 στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας και οι εκτάσεις που  καλλιεργεί βρίσκονται στις πλαγιές του Παγγαίου και στην κοιλάδα των Πιερέων .Φύση απαράμιλλης ομορφιάς, τόπος που από την αρχαιότητα συνδέθηκε με την πλούσια παραγωγή και κυρίως της αμπέλου και του οίνου. Οι  μύθοι και οι παραδόσεις που συνδέουν το Παγγαίο Όρος με τον Διόνυσο και τη σκοτεινή ορφική διδασκαλία δεν μπορεί να είναι τυχαίοι. Εδώ σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ανατράφηκε ο θεός του κρασιού. Εδώ κατασπαράχτηκε κι ο άτυχος Ορφέας από τις Μαινάδες. Εδώ διαδραματίστηκε και ο τραγικός μύθος του Λυκούργου, του βασιλιά των Ηδώνων (μιας από τις θρακικές φυλές που ζούσαν στην περιοχή), ο οποίος τιμωρήθηκε επειδή απερίσκεπτα κι αλαζονικά, εναντιώθηκε στη λατρεία του Διονύσου !!!!  Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την εκτεταμένη λατρεία του θεού του κρασιού και φυσικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή στην περιοχή, η οποία από τους παλιούς κατοίκους των χωριών της, αναφέρεται ως «αμπελότοπος». Όλα αυτά όμως μέχρι το 1920, τότε που οι περισσότερες παραδοσιακές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από την καπνοκαλλιέργεια.  Από τη δεκαετία  του ‘90 και μετά  η έκταση των αμπελώνων της περιοχής του Παγγαίου με οινοποιήσιμες ποικιλίες άρχισε να αυξάνεται σημαντικά. Το βουνό  προφυλάσσει τα αμπέλια από τους ψυχρούς βοριάδες. Τα εδάφη είναι πετρώδη, άγονα και καλά στραγγιζόμενα. Ευνοϊκές δηλαδή οι συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού.  Οι ποικιλίες ( merlot , cabernet, chardonnay, ασύρτικο, μαλαγουζιά , Αγιωργίτικο)  που καλλιεργεί η «Παγγαίον Α.Ε» καλλιεργούνται  ξερικά  και με τις μεθόδους  της βιολογικής γεωργίας .

ΟΙ  ΕΤΙΚΕΤΕΣ : Η πρώτη οινοποίηση έδωσε ένα μονοποικιλιακό οίνο  Sauvignon blanc και  δύο πολυποικιλιακούς  οίνους τον ερυθρό Αμάραντο Γαία και τον παλαιωμένο ερυθρό σε βαρέλι . Προσωπικά όμως εκτίμησα και ξεχώρισα την  απίθανη μαλαγουζιά της οινοποιίας Παγγαίου, ένα κρασί με ζωηρό χρώμα  και έντονα αρώματα  εξωτικών φρούτων . Θα το βρείτε αποκλειστικά  στο  social cave & bar restaurant  “Παλλάδιο” και στην  εκπληκτική τιμή των 15 ευρώ .
TIPS : Ενημερωτικά και μόνο να αναφέρω πως  η μαλαγουζιά  ήταν μια ποικιλία  εξαφανισμένη για πολλές  δεκαετίες  και την ήξεραν ελάχιστοι. Σήμερα όμως  μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων, η μαλαγουζιά θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά .


 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου