Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Διαλεκτό-Νέστου : Επίσκεψη και γευσιγνωσία στο «Κελάρι Διαλεκτό»



INFO : O πατέρας του Γιάννη Αποστολίδη  φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες  στους πρόποδες του Μακεδονικού όρους Λεκάνη , στα σύνορα του ποταμού Νέστου με τη Θρακική  γη ,  στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 . Κατάφερε γρήγορα να μεταδώσει την αγάπη του για το κρασί στο γιο του ο οποίος συνέχισε να ασχολείται συστηματικά  με την αμπελοκαλλιέργεια, και το 2000 κατάφερε να ανανεώσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες, με νέες γαλλικές ποικιλίες Syrah, Merlot και Chardonnay. Οι διαλεκτοί βιολογικοί αμπελώνες της οικογένειας Αποστολίδη το 2010 μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο και εμπλουτίστηκαν με καινούργιες  ελληνικές και ξένες ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Sauvignon blanc). Σήμερα καλύπτουν έκταση εκατό  στρεμμάτων, σε μια χαρισματική περιοχή με αργιλοπηλώδες έδαφος και ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Το Κελάρι Διαλεκτό δημιουργήθηκε το 2007 στο  ομώνυμο γραφικό πετρόκτιστο  χωριό του  νομού Καβάλας  και διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης.  Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται το πέτρινο κελάρι, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα βαρέλια σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο χώρο αποθήκευσης τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες. 

               ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ 

 





«Syrah» : Ερυθρός ξηρός οίνος από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας . Εντυπωσιάζει το πορφυρό χρώμα του  με τις  ιώδεις ανταύγειες, και τα υπέροχα άρωμα κόκκινων φρούτων, μαύρου πιπεριού, βιολέτας, κέδρου και βανίλιας. Ωρίμασε για δώδεκα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από το δάσος Allier.


 «Μεγάλη Γη»: Λευκός ξηρός οίνος από Μαλαγουζιά (αυτή είναι η αγαπημένη  μου ποικιλία) . Ένα ευχάριστο, δροσερό κρασί με ισορροπημένη οξύτητα , που διαθέτει σε έντονο βαθμό τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του . 

« Merlot » : Ερυθρός ξηρός οίνος με έντονο κόκκινο χρώμα, αρώματα κερασιού, φράουλας, δαμάσκηνου, μπαχαρικών και ινδικής καρύδας   Στη γεύση ισορροπημένο μεταξύ των ταννινών και της λιπαρότητας.  Γεμάτο κρασί με ευχάριστη επίγευση.


«Κόκκινα χώματα» : Ένα νεαρό κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, με βαθύ λαμπερό κόκκινο χρώμα, εκρηκτικά αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και με μαλακές τανίνες, λόγω της προσεκτικής οινοποίησης που εφαρμόστηκε. Ένα μοντέρνο κρασί, δροσερό, που πίνεται και σε χαμηλή θερμοκρασία για το καλοκαίρι.


«Rose  Syrah» : Όμορφο τριανταφυλλί χρώμα από ένα εκπληκτικό ροζέ κρασί με αρώματα  κόκκινων φρούτων, καραμέλας και βανίλιας. Ωραία ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα. Ευχάριστη φρουτώδης επίγευση.

«Βασιλική πορφύρα» (Syrah) : Ημίγλυκος ερυθρός οίνος  με  έντονο πορφυρό χρώμα και με τα αρώματα των κόκκινων φρούτων και μαρμελάδας να κυριαρχούν. Ευχάριστη γλυκόπιοτη γεύση και μακρά επίγευση.

TIP: Στο οινοποιείο «ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟ»  λειτουργεί κατάστημα πώλησης κρασιών και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :  Ιωάννης  Αποστολίδης – Βάσω  Τουρουνίδου , τηλ : 2591052117 , e-mail: kelarid@otenet.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου