Οινοποιία Νάκου : Δοκιμάζουμε το διάσημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας !!!!
☛Το οινοποιείο Νάκος βρίσκεται
στην περιοχή Μπάρα Σιάτιστας στη Δυτική Μακεδονία . Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η
περιοχή αυτή ,γιατί εδώ καλλιεργείται το μοσχόμαυρο σταφύλι που μαζί με το
ξινόμαυρο αποτελούν την βάση του πιο φημισμένου κρασιού της Σιάτιστας, του
γλυκού λιαστού. Ονομάζεται λιαστό γιατί μετά τον τρύγο παίρνουν τα σταφύλια και
τα απλώνουν επάνω στη λιάστρα σε μέρος σκιερό και ευάερο για 40 ήμερες περίπου και μετά τα πατάνε με το χέρι μέσα σε
μια ξύλινη σκαφίδα . Αφού στραγγιστεί σταγόνα -σταγόνα το μεταφέρουν στο βαρέλι
για να ….. βράσει. Στην Σιάτιστα λένε πως το Λιαστό μπορεί να αρχίσει να καταναλώνεται
μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια . Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί με αρώματα
αποξηραμένων φρούτων, κανέλας και άλλων γλυκών μπαχαρικών . Το χρώμα του
ποικίλλει ανάλογα με την παλαίωση του , όταν είναι ακόμη φρέσκο έχει ανοιχτό
πορτοκαλί – κόκκινο χρώμα , ενώ όταν παλαιώσει παίρνει καφετίζουσα απόχρωση .
Στο Λιαστό επίσης αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες , γι’ αυτό και κάποτε
οι γιατροί της Σιάτιστας μαζί με την συνταγογράφηση συνέστηναν και ένα ποτηράκι
λιαστό κρασί . Το κρασί σερβίρεται στους 8 -10 βαθμούς Κελσίου , ενώ συνοδεύει
αρμονικά διάφορα επιδόρπια και γλυκίσματα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου