Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

“Kavala Tales of Taste” ….. γιατί πρέπει η Καβάλα να αποκτήσει τη γαστρονομική της ταυτότητα !!!



Τη συνταγή «Μυρωδάτοι χταποδοκεφτέδες Θάσου με λαδολέμονο μαστίχας και σιναπιού επιμελήθηκε και εκτέλεσε ο chef Νίκος Φωτιάδης (21/2/2018) 

ΘΑΣΟΣ το σμαραγδένιο νησί με την πλούσια βλάστηση και τον τεράστιο θαλάσσιο πλούτο. Η Θάσος είναι κατά βάση ένα διατροφικά αυτόνομο νησί. Για μια αρκετά μεγάλη περίοδο, λόγω επιδρομών και κατακτήσεων, οι κάτοικοι του νησιού έζησαν στα βουνά, οπότε απέκτησαν και μια άλλη διατροφική λογική και συνήθεια. Έτσι το σμαραγδένιο νησί έχει να δώσει στον επισκέπτη φαγητά του βουνού αλλά και της θάλασσας.

Υλικά :
• 1 μέτριο χταπόδι (καθαρισμένο και καλά σβουρισμένο)
• 1 αυγό
• 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο σε σκόνη
• 1 κ.γ. κόλιανδρο κόκκους σε σκόνη
• 100 γρ. τζίντζερ τριμμένο
• ½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
• ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζανάκι αλεύρι
• ¼ μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 κουταλιές φρυγανιά
• 50 ml ελαιόλαδο
• λίγο αλάτι


Για τη σάλτσα :
• ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη
• 200 ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. κόκκους σιναπιού
• 80 ml χυμό λεμονιού
• τρίμμα από τη φλούδα ενός λεμονιού


Τρόπος παρασκευής :
Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και ξίδι βάζουμε το χταπόδι μας να βράσει για 10΄. Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει με ένα μαχαίρι το ψιλοκόβουμε ή το περνάμε από μηχανή του κιμά. Τα βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα βαθύ σκεύος και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις και μετά πλάθουμε και τα ψήνουμε στη σχάρα ή αν θέλουμε τα τηγανίζουμε.


Για τη σάλτσα :
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα. Σερβίρουμε με λαδολέμονο και μικρή σαλάτα.


 

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου