Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μυδοσαρμάδες Μικρασιάτικοι με σταφίδες μαύρες και κουκουνάρι : Συνταγή δια χειρός Νίκου Φωτιάδη (executive chef )

Τη συνταγή «Μυδοσαρμάδες Μικρασιάτικοι με σταφίδες μαύρες και  κουκουνάρι »  επιμελήθηκε και εκτέλεσε ο executive chef  Νίκος Φωτιάδης  στα πλαίσια του καινοτόμου  προγράμματος  «Kavala Tales of Taste» για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Καβάλας που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ .

                 Πολυπολιτισμικότητα και εντοπιότητα 

Μετά το ’22 η Καβάλα είχε την τύχη να εμπλουτιστεί με καινούργιους  κατοίκους, τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Ενσωματώθηκαν στην πόλη , έγνεψαν το δικό τους υφάδι και το μπόλιασαν με τον τόπο. Οι μυδοσαρμάδες , αγαπημένο έδεσμα των Μικρασιατών , με μια ιδιαίτερη τεχνική αναδεικνύει την εφευρετικότητα και τη γεύση. Έγιναν κάποτε τοπικό φαγητό και δεν μπορούσε  να σκεφτεί ο Καβαλιώτης ότι δε θα υπήρχαν πια μύδια με το ούζο του ή στο Κυριακάτικο τραπέζι. Ας τα  ξαναθυμηθούμε λοιπόν.

Υλικά για τη γέμιση: 500γρ. ρύζι γλασέ , 500γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο , 200γρ. κουκουνάρι , 200γρ. σταφίδα μαύρη , 3κ.γ. κανέλα , 2κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο , Αλατοπίπερο , 1 μάτσο δυόσμο  ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα , 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα , 1,5 κιλό φρέσκα μύδια , 100γρ. ελαιόλαδο , 500γρ. νερό , 200γρ. λεμόνι , κοτσάνια από τα μυρωδικά

Τρόπος παρασκευής της γέμισης :  Σε μια πλατιά κατσαρόλα καλύπτω τον πάτο με ελαιόλαδο και σε σιγανή φωτιά μαραίνω το κρεμμύδι. Προσθέτω το κουκουνάρι και φέρνω δυο βόλτες. Προσθέτω τη σταφίδα και τα μπαχαρικά. Προσθέτω και το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνω και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον μαϊντανό και τον δυόσμο και αφήνω να κρυώσει. 

Τρόπος παρασκευής των μυδιών :  Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και απλώνω κοτσάνια από μυρωδικά ώστε να καλύψω τον πάτο. Γεμίζω τα μύδια ωμά, τα κλείνω και τα βάζω στην κατσαρόλα δίπλα-δίπλα σφιχτά μεταξύ τους.Προσθέτω νερό, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Καπακώνω με βρεγμένη λαδόκολλα και κάτι βαρύ για να μην κουνηθούν και ανοίξουν. Βάζω σε μέτρια φωτιά. Από τη στιγμή που θα βράσει και μετά χρειάζονται γύρω στα 15’ με 20’.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου