Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Νομάδες-ζυθοποιοί : Η υπόθεση σηκώνει μπύρα !!!

Αυτήν τη στιγμή στην  ελληνική επικράτεια υπάρχουν  50 ενεργά µικροζυθοποιεία , αλλά και αρκετοί νομάδες ζυθοποιοί  (gypsy brewers), οι οποίοι παράγουν συνολικά πάνω από 120 ετικέτες. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στους «νομάδες ζυθοποιούς» που διαπρέπουν σε όλη την Ελλάδα φτιάχνοντας εξαιρετικές συνταγές μπύρας. Ο όρος «νομάς ζυθοποιός» (gypsy brewer) περιγράφει τους παραγωγούς που δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και παρασκευάζουν την μπίρα τους σε άλλες μικροζυθοποιίες. Στην ουσία «μισθώνουν» για ένα χρονικό διάστημα τον χώρο και παράγουν τη μπίρα τους. Οι νομάδες ζυθοποιοί στην Ελλάδα είναι αρκετοί και συνεχώς αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια !!! *****  O Οθων Θεοφάνους από το νησί της Σίφνου είναι ίσως ο παλαιότερος του χώρου , υπήρξε για οκτώ χρόνια οικοζυθοποιός μέχρι που αποφάσισε να γίνει νομάδας  και να κυκλοφορήσει τρεις μπύρες με την επωνυμία «Flaros» από την Σερραϊκή Ζυθοποιία η οποία παράγει τη μπίρα Voreia. *****  Νέοι gipsy brewers είναι ο Χρήστος Χατζάκης και η Ειρήνη Τσακάλογλου της «Sigri Brewery» από το Σίγρι της Λέσβου, παράγουν τις ετικέτες «Sedusa» και «Nissiopi» στη Μικροζυθοποιία Χίου. *****  Η «Midnight Circus» είναι άλλη μια νομαδική ελληνική μικροζυθοποιία που ξεκινάει τη δράση της στα Εξάρχεια το 2013 . Κατά καιρούς έχουν ζυθοποιήσει  στη Noctua στην Αθήνα και στη Ζυθοποιία Χίου .Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει την red ale «Queen of Hearts» και την κλασσική Pilsner  «One-Eyed Jack» . *****  Τρεις  παιδικοί φίλοι ο Γιώργος , ο Ορέστης  και ο Αντώνης από την Αθήνα υπήρξαν το πρώτο καιρό οικοζυθοποιοί  πειραματιζόμενοι με διάφορες συνταγές ζύμωσης , μέχρι να αποφασίσουν να γίνουν νομάδες-ζυθοποιοί δημιουργώντας τη «Strange Brew» . Ξεκίνησαν λοιπόν το νομαδικό ταξίδι τους  από τη Λακωνική Ζυθοποιία της  Σπάρτης κυκλοφορώντας τις πρώτες ζυμώσεις που έφτιαξαν , και το  2018 μεταφέρουν την παραγωγή τους στη «Μικροζυθοποιία Χίου» . 
***** Ο Κώστας Ζαχαρής από το Βόλο είναι ένας ακόμη gypsy brewer που φτιάχνει μπύρες από το 2011. Κάπου μεταξύ των γκρίζων βιομηχανικών στενών του Βόλου και των σκιερών διάσελων του Πηλίου γεννήθηκε το 2014 η Κωνοφόρα οικιακή-νομαδική Ζυθοποιία. Αυτό που τον  έσπρωξε στην οικιακή ζυθοποίηση  σε πρώτο στάδιο ήταν η μεγάλη αγάπη του για την καλή μπύρα!!! αυτή την μπύρα που έχει αρώματα γεύση και χρώμα . *****  Ο Βασίλης Σέγκος δημιούργησε την «Dark Crops Brewery»  μια Hell Inspired ζυθοποιία, που παράγει την πρώτη ελληνική μπύρα φτιαγμένη ειδικά για metalheads. Οι μπίρες της «Dark Crops Brewery» παράγονται σε τρεις τύπους: American Pale Ale, Stout και Double IPA στις εγκαταστάσεις της Λακωνικής  Ζυθοποιίας στο Γύθειο .Η «Satyr Brews» είναι μια δημιουργική ομάδα που  έφτιαξε πολύ αξιόλογες μπύρες , Menace IPA, Drye Humpin και Nyx Milk Stout  όλες ζυμώθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Χίου. *****  Ο νομάδας-ζυθοποιός Θανάσης Μισάλτης κατάγεται από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής , αφού πειραματίστηκε , ζύμωσε και δοκίμασε διάφορες συνταγές κατέληξε  στη παραγωγή μιας μπύρας με μέλι . Την ονόμασε Valtinger και είναι μια golden  honey ale αφροζυμωτή  μπύρα  με πλούσια αρώματα που ζυθοποιείται στις εγκαταστάσεις της «Sknipa» στην Θεσσαλονίκη .Στη προσπάθεια αυτή ο Θανάσης Μισάλτης  είχε άξιο συμπαραστάτη και βοηθό την Γερμανίδα σύζυγο του Χριστίνα  που κατάγεται από το Βερολίνο. *****  Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε βέβαια τον Πολ Εμμανουηλίδη που  ασχολείται με την μπίρα επαγγελματικά από τα μέσα του 2000 ενώ το 2011 πήρε την απόφαση και άνοιξε στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα με είδη οικιακής ζυθοποίησης. Η μπύρα που έχει ζυθοποιήσει  στη Μικροζυθοποιία Χίου ονομάζεται  «Asylum Saison» και είναι μια  ξανθιά, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα με χαμηλά επίπεδα πικράδας .   
*****  Στην σκιά του μυθικού βουνού των Κενταύρων, δύο αδέρφια νομάδες-ζυθοποιοί , ο Γιώργος και ο Χρήστος Ζαντιώτης μοιράζονται την αγάπη τους για την φρέσκια και ποιοτική μπύρα μέσα από σπιτικές συνταγές .Η μικροζυθοποιία  τους ονομάζεται «Κένταυρος» και έχουν ζυθοποιήσει μέχρι στιγμής δυο μπύρες μια weiss και  μια Pilsner στις εγκαταστάσεις της «Αργώ» στον Βόλο . Όλες οι παραπάνω μπύρες  είναι αφιλτράριστες, αφροζυμωτές και φρέσκιες , έχουν διάρκεια ζωής από 4 έως 8 μήνες για να διατηρήσουν όλα τα αρωματικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά ολοζώντανα. 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου