Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Τορόντο : Το φημισμένο κρασί του πάγου -Traveling with taste as our guide : Toronto the Ice Wine

Η περιοχή του Νιαγάρα ον δε Λέικ φημίζεται για την παραγωγή του διάσημου καναδικού Κρασιού του Πάγου  ή  Ice Wine, ενός από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο. Ξεναγηθήκαμε σε  ένα οινοποιείο της περιοχής και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα .Τα κρασιά του πάγου( ice wine ) είναι κρασιά «όψιμου τρύγου», αφού τα τσαμπιά με τα σταφύλια παραμένουν επάνω στο αμπέλι όπου κρέμονται και στεγνώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας τον ερχομό ενός βαρύ χειμώνα, με ψύχος και πάγο δυνατό. Εδώ ο πάγος βοηθάει  στη συμπύκνωση των σακχάρων και των αρωμάτων, όπως στις μεσογειακές περιοχές βοηθούσε ο ήλιος. Καλλιεργούνται οι γαλλικές ποικιλίες chardonnay και cabernet franc , αλλά το Riesling θεωρείται η κορυφαία για την περιοχή σύμφωνα με τους παραγωγούς .Τον Μάρτιο, όταν οι αμπελουργοί στην Ευρώπη  αναπαύονται, στον Καναδά αρχίζει ένας διαφορετικός τρύγος, οι τρυγητές δεν φοράνε καπέλα για τον ήλιο, αλλά μπότες χιονιού, γάντια και σκούφους , και τρυγούν  τα τσαμπιά  με τα σταφύλια που είναι παγωμένα, καφετιά, συρρικνωμένα από το ψύχος. Δεν σας είπαμε όμως πως η συγκομιδή γίνεται πάντα νύχτα, όταν η συγκέντρωση σακχάρων στους καρπούς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, σε θερμοκρασία μεταξύ -10 και -13 βαθμών Κελσίου. Η τιμή μιας φιάλης κρασιού του πάγου είναι ιδιαίτερα τσουχτερή αρχίζει από τα 20 δολάρια και φτάνει τα 500!!! 

Tips :  Για να επισκεφθείτε τα οινοποιία και να δοκιμάσετε το κρασί του πάγου μπορείτε να αγοράσετε ένα wine tasting pass  έναντι 23 ευρώ (wineriesofniagaraonthelake.com) . Να ξέρετε πως ένα από τα παλαιότερα και πληρέστερα οινοποιεία στη περιοχή είναι το Inniskillin wines που διαθέτει εγκαταστάσεις και στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια . Αν βρεθείτε στο Νιαγάρα τον Ιανουάριο διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ κρασιού (niagarawinefestival.com) στη πόλη Niagara-on-the-Lake .

  




   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου