Κατ’ αρχάς : Η μονάδα εκτροφής λευκών χοίρων ιδρύθηκε το 1978 από τον Θεόδωρο και τον Νίκο Μήλιο στη Πετρούσα της Δράμας , μόλις το 2016 όμως εμπλουτίστηκε με τον ελληνικό εγχώριο μαύρο χοίρο που στη περιοχή της Δράμας η εμφάνιση του ανάγεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη , βρέθηκαν οστά από οικόσιτο μαύρο χοίρο σε οικισμό των Σιταγρών Δράμας , πιθανολογείται δε πως ήταν το πρώτο εκτρεφόμενο γουρούνι της Ευρώπης!!! Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 πολλές οικογένειες στη περιοχή της Δράμας έτρεφε όλο το χρόνο τον μαύρο χοίρο ως οικόσιτο ζώο μια και αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο της οικιακής οικονομίας αφού τα προϊόντα του αποτελούσαν πολύτιμο απόθεμα για όλο το χρόνο. Έσφαζαν τα ζώα συνήθως πριν τα Χριστούγεννα ή τις Απόκριες και μετά άρχιζε η προετοιμασία των κρεάτων (πάστωμα για το κρέας και διατήρηση με το λίπος του μέσα σε πήλινα σκεύη) και των λουκάνικων που γεμίζονταν και καπνίζονταν στο τζάκι. Ο μαύρος χοίρος εξαφανίστηκε σχεδόν απότομα στα μέσα της δεκαετίας του '60, θύμα κι αυτός της μετανάστευσης που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο. Σήμερα την μονάδα εκτροφής των μαύρων χοίρων διαχειρίζεται ο Βαλάντης Μήλιος , στην μια πτέρυγα οι 50 χοιρομητέρες μεγαλώνουν τα μικρά τους ενώ στην άλλη στεγάζονται τα υπόλοιπα ζώα που ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 250. Για την διατροφή των ζώων χρησιμοποιούνται σιτηρά, ηλιάλευρα, τριφύλλι και γλιστρίδες , ενώ αποφεύγονται οι μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Η ιστορία του : Ο ελληνικός μαύρος χοίρος έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα , ο Εύμαιος, ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα τον εκτρέφει στη φάρμα του. Το ίδιο είδος θα πάρει μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να εξασφαλίσει τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή του ίδιου και των ανδρών του, στην εκστρατεία του στην Ασία. Τα ίχνη του μαύρου χοίρου (Sus scrofa domesticus), στον ελλαδικό χώρο φτάνουν μέχρι το 5.500 π.Χ. Οι Έλληνες μάλιστα μετέφεραν τον μαύρο χοίρο στις αποικίες της Ν. Ιταλίας και Σικελίας κι έτσι θα δημιουργηθεί και θα καθιερωθεί στις περιοχές αυτές το πασίγνωστο prosciutto, ενώ από τη φυλή του αυτόχθονα μαύρου χοίρου προέρχεται και το δημοφιλές ισπανικό αλλαντικό iberico jamon (ιβηρικό χαμόν).
Διατροφική αξία : Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του αυτόχθονα μαύρου χοίρου είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή του στις ασθένειες . Έχει ελαφρώς πιο κόκκινο κρέας από τα υπόλοιπα χοιρινά και είναι πιο χυμώδες . Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά (ω3 και ω6 λιπαρά οξέα), που είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία αλλά και μέταλλα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό.
Διάθεση των προϊόντων : Στο Κρεοπωλείο της οικογένειας Μήλιου στο χωριό της Πετρούσας (τηλ: 25220-41262 , κιν: 6932758236) διατίθεται το κρέας του μαύρου χοίρου και σε παρασκευές δικές τους όπως σουβλάκια , τηγανιά , μπιφτέκια , σουτζουκάκια , ρολό και λουκάνικα . Υπάρχει όμως και ένα ακόμη κρεοπωλείο στην τουριστική παραλία του Οφρυνίου Καβάλας όπου θα βρείτε όλη τη γκάμα των προϊόντων (κ Νίκος 25940-31678, κιν: 69321595860).
Κουραμπιέδες φτιαγμένοι από λίπος μαύρου χοίρου που σημειωτέον είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη αφού περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά (ω3 και ω6 λιπαρά οξέα). |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου