Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Καυτερές σάλτσες χωρίς γλουτένη από ξεχωριστές ποικιλίες πιπεριών παρασκευάζει ο Σταύρος Αζάρ στη Μυτιλήνη

Η οικοτεχνία  Chileli : είναι μια μικρή οικογενειακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον Κύπριο Σταύρο Αζάρ. Οι σάλτσες μαγειρεύονται σε μικρές ποσότητες κατά απαίτηση, ώστε να φτάνουν πάντα φρέσκιες στον καταναλωτή. Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου πρόσθετα ή συντηρητικά, ενώ είναι κατάλληλες για διατροφή χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά ή ζάχαρη. Η μόνη εξαίρεση είναι η Sweet Chile που περιέχει γλουτένη και ζάχαρη, αλλά όχι γαλακτοκομικά. Οι καυτερές πιπεριές που χρησιμοποιούνται στις σάλτσες καλλιεργούνται τοπικά  και χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων ή ζιζανιοκτόνων.  Το όνομα Chileli (Τσιλέλι) αντικατοπτρίζει το βασικό συστατικό των σαλτσών , τις καυτερές πιπεριές (τσίλι), οι οποίες ναι μεν κατάγονται από όλες τις άκρες της γης, αλλά καθώς φυτεύονται και καλλιεργούνται στο αγαπημένο νησί της Λέσβου, δικαιωματικά τις άξιζε μια κατάληξη που χαρακτηρίζει τους ντόπιους της Μυτιλήνης (-έλι) {εννοεί την χαρακτηριστική κατάληξη -έλι που χρησιμοποιείται στην ντοπιολαλιά της Λέσβου (μωρέλι, ουζέλι, καφενεδέλι)} . 

   Ας δούμε αναλυτικά τα προϊόντα Chileli (Τσιλέλι) 

Sweet Chile : Η γλυκιά καυτερή σάλτσα είναι η δική μας εκδοχή της Sweet Chili.  Χρησιμοποιούμε Χαλαπένιος πιπεριές και μανιτάρια από τον Όλυμπο Πιερίας.

SmokinHot : Στην καπνιστή σάλτσα καπνίζουμε τις Χαλαπενιος και το σκόρδο με ξύλο μηλιάς και μετά μαγειρεύουμε με ξύδι, λάιμ και φρέσκο μάνγκο.

Spicy Peach : Αυτή η σάλτσα είναι φτιαγμένη για να αναδείξουμε τα φρέσκα ελληνικά ροδάκινα αλλά και τα τσίλι Lemon Drop (Aji Limon), τα οποία έχουν οξύτητα. Η σάλτσα μαγειρεύεται μόνο την περίοδο που υπάρχουν φρέσκα ροδάκινα.

Η Harissa : είναι η δική μας εκδοχή της κλασικής συνταγής. Έχουμε έντονα αρώματα από το κύμινο, τον κόλιανδρο και μία ελαφριά οξύτητα από το λάιμ. Στη Harissa χρησιμοποιούμε Χαλαπένιος και Χαμπανέρο.

Fermented Habanero : Αυτή η σάλτσα έχει ιδιαίτερη γεύση, αλλά και άρωμα. Οι πιπεριές Χαμπανέρο και οι δικές μας πιπεριές (Τσιλέλι, 5ος χρόνος διασταύρωσης), μαζί με σκόρδο, κάρδαμο και λεμονοθύμαρο μπαίνουν σε ένα βαρέλι για ζύμωση. Συνήθως η ζύμωση διαρκεί τέσσερις εβδομάδες, ενώ κάποιες φορές έχει διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, αλλάζοντας το προφίλ της σάλτσας με μια εντονότερη και βαθύτερη γεύση.

Reaper  Kiss:  Αυτή η σάλτσα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τον Θεριστή από την Καρολίνα (Carolina Reaper)! Αυτή είναι η πιο καυτερή πιπεριά που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Εδώ προσπαθούμε να αναδείξουμε τις πιπεριές που έχουν φρουτώδη γεύση και γι’ αυτό τη μαγειρεύουμε με φρέσκο ανανά και μάνγκο.

The Last Dine :  Αποτελείται κατά το 70% από τις τρεις πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο και από λίγο μηλόξυδο, ανανά και μαύρο σκόρδο, τα οποία δίνουν μια ουμάμι γεύση.

X with black garlic : Αυτή η σάλτσα είναι ιδιαίτερη για το Τσιλέλι. Είναι μια σάλτσα που ανάλογα με την χρονιά διαφέρει γιατί έχει διαφορετικές πιπεριές, από 8 μέχρι και 14 ποικιλίες. Αποτελείται από 90% πιπεριές , λίγο μηλόξυδο και μαύρο σκόρδο.

Jalapeno pickles :  Οι πίκλες μας αποτελούνται από φρέσκιες τραγανές Χαλαπένιος και την δική μας άλμη.

Tips : Stavros Azar ,CEO (Founder at chileli.com) ,chileliking@gmail.com , Μυτιλήνη , Ελλάδα ,τηλ: +30 6940770031 ,www.chileli.com

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου