Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Οι extreme καυτερές σάλτσες "Chileli" που φτιάχνει ο Κύπριος Σταύρος Αζάρ στη Μυτιλήνη !!!

Ο Σταύρος Αζάρ γεννήθηκε στην  Κύπρο , σπούδασε computer science στο Λίβερπουλ, εκεί  γνώρισε την μέλλουσα σύζυγο του και πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν στη ιδιαίτερη πατρίδα της  τη Μυτιλήνη. Στο νησί ο Σταύρος θυμήθηκε την αγάπη του για τη γη και την καλλιέργεια που πάντα λειτουργούσε θεραπευτικά, οι μνήμες πολλές από την παιδική ηλικία , θυμόταν πάντα με νοσταλγία τη γιαγιά του στο κήπο να καλλιεργεί και να φροντίζει τα λαχανικά . Πήρε λοιπόν την απόφαση να φτιάξει τον δικό του λαχανόκηπο και να σπείρει τα πρώτα φυντάνια χαλαπένιος που του εμπιστεύθηκε ένας συγγενής. Αυτά τα λίγα φυντάνια εμπλουτίστηκαν με νέες ποικιλίες μέσα στην πορεία των επόμενων ετών και η παραγωγή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Με έναυσμα την αγάπη του για το μαγειρική , ξεκίνησε να φτιάχνει τις πρώτες σπιτικές καυτερές σάλτσες για την οικογένεια και τους φίλους. Άρεσε το αποτέλεσμα σε όλους και τον παρότρυναν να μοιραστεί τις σάλτσες του με τον κόσμο!!! Το 2019 ξεκίνησε την οικοτεχνία, καλλιεργώντας περίπου 180 ρίζες από 15 ποικιλίες πιπεριών , όπως  habanero , carolina reaper (η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο), jamaican mushroom και lemon drop. Φέτος οι ρίζες του ξεπέρασαν τις 4.000 μετρώντας 70 ποικιλίες, ενώ στην τράπεζα σπόρων της οικοτεχνίας του «Τσιλέλι» υπάρχουν 160 ποικιλίες. Παράλληλα συνεχίζει το δύσκολο έργο της διασταύρωσης διαφορετικών πιπεριών με σκοπό να δημιουργηθούν καινούριες τοπικές ποικιλίες. Έχει ήδη πετύχει την πρώτη διασταύρωση που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο σταθεροποίησης του καρπού και που σε τρία χρόνια από τώρα θα μπορεί να καταγραφεί σαν νέα ποικιλία διεθνώς. Κλείνοντας με αποστομώνει με τα λόγια του:  «Η στροφή καριέρας και πόσο μάλιστα η στροφή προς τη γη και τη φύση, ήταν για μένα ή καλύτερη απόφαση που έχω πάρει, ελπίζω να μεταδώσω αυτήν την αγάπη μου για τα καυτερά σε όλη την Ελλάδα»

Tips : Stavros Azar ,CEO (Founder at chileli.com) ,chileliking@gmail.com , Μυτιλήνη , Ελλάδα ,τηλ: +30 6940770031 ,www.chileli.com

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου